Nem lesz olcsóbb a kenyér

A kifogástalan minőségű búzának még jobban megkérik az árát idén, tehát nem kerül majd kevesebbe a kenyér, pedig az olcsó búza miatt sokan ebben reménykedtek. Azok a gazdák a legnagyobb vesztesek, akik fillérekért adják el a gabonát. Míg a kifogástalan, malmi búza tonnájának ára eléri az 50–57 ezer forintot is, addig a rosszabbért legfeljebb 40 ezer forintot adnak. Ebből viszont nem lehet kenyeret sütni, csak takarmánynak való.
– A kenyeret nem búzából sütjük, hanem jó minőségű, malmi lisztből, ezért az ára sem csökken – mondta Darabos Gábor, a Magyar Pékszövetség Csongrád megyei elnöke.
– Most nettó 75, körülbelül bruttó 100 forintért vásárolják meg a lisztet a malmoktól, utána villannyal vagy gázzal működő kemencékben megsütik a kenyeret, a dolgozóknak munkabért adnak, fizetik a közterheket, majd az árut kiszállítják a kereskedőknek. Egy pékség a 100 forintos lisztből nem tud 149 forintos kenyeret sütni, ilyen csodákra mi nem vagyunk képesek – utalt egyes versenytársak vevőcsalogató áraira a vezető.