Most a támogatás és a megfelelő partner is adott a fejlesztésekhez!

A jelek szerint nagy horderejű változások előtt áll a magyar sütőipar, az ezekhez alkalmazkodni kívánó pékségek pedig most pályázati forrásokat is igénybe vehetnek a nélkülözhetetlennek tűnő technológiai beruházásokhoz. Lássuk, a Kogép milyen gépeket, berendezéseket ajánl a jelen és a jövő kihívásaira válaszul!

A közelmúltban került sor az idei Szent István napi Kenyérverseny sajtónyilvános bírálatára, ahol eldőlt, mely termékek kaphatják az Év Kenyere, illetve az Év Innovatív Kenyere díjakat – a nyerteseket persze a nagyközönség majd csak augusztusban ismerheti meg. Az esemény már a benevezett, kiváló minőségi pékáruk miatt is kellően izgalmas volt, azonban legalább ugyanilyen érdekes az, amit Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke a rendezvényen mondott a sütőipar helyzete, jövője kapcsán.

Az elnök szerint ugyanis a magyarországi pékségek világa jelentős átalakulás előtt áll, a megújuló piacon pedig az 5-6 országos jelentőségű nagyüzem mellett csak azoknak lesz esélyük a talpon maradásra és a gazdaságos működésre, amelyek egyedi termékekkel, magas minőségi színvonalon szolgálják ki a vásárlókat. Septe József kifejtette, becsléseik szerint a ténylegesen sütőipari tevékenységet végző mintegy 900 magyar tulajdonú vállalkozás közül 1,5-2 év múlva maximum 500 üzemel majd – a tét tehát hatalmas.

Azt pedig, hogy kik lehetnek benne a csaknem megfeleződő mezőnyben, nem kis részben a most fontolgatott vagy már meg is kezdett fejlesztések dönthetik el. A Magyar Pékszövetség első embere úgy fogalmazott, a meglévő vállalkozásoknak – a saját értékesítési láb erősítése mellett – a műszaki, technológiai beruházások, a modernizáció és az automatizáció széles körű alkalmazása lehet a hosszútávú sikeresség záloga. Mint hozzátette, ebben nagy segítséget jelenthetnek a központi támogatások, melyek közül az Élelmiszeripari üzemek fejlesztése (VP3-4.2.1-4.2.2.-1-21) és az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21) nevű pályázatokat külön is kiemelte.

Mit érdemes tudni erről a lehetőségről?

Előbbinél maximum 100 millió forintnyi, utóbbinál pedig minimum ennyi, maximum 5 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a hatékonyságnövelő beruházásokra készülő vállalatok. Mindez lehetőséget ad a különböző méretű pékségeknek, sütödéknek arra is, hogy a termékeik előállításához, feldolgozásához szükséges új eszközöket, gépeket szerezzenek be, illetve új technológiai rendszereket alakítsanak ki.

Az Élelmiszeripari üzemek fejlesztése programban már 2021. július 7-től benyújthatók a támogatási kérelmek, de az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése pályázat 2021. augusztus 18-i rajtja is csak első ránézésre tűnhet távolinak, ugyanis a felkészülést, a profi pályázati anyag összeállítását már ennél is érdemes most megkezdeni. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – összegyűjtöttünk néhány sütőipari berendezést, termékkategóriát, amelyek különösen hasznosak lehetnek a pékipar trendjeit nézve, és amelyek közül üzemméret és a hamarosan induló pályázatok kiírása alapján mindenki kiválaszthatja a számára ideális technológiát. Csúcsminőségű sütőipari és cukrászati gépeink „alapesetben” is kiváló ár/érték arányú technológiát képviselnek, a mostani támogatások segítségével pedig most még inkább elérhetővé válhatnak!

Hűtéstechnikai megoldások

Septe József a helyzetelemzésében kitért arra is, hogy a piac változó igényeivel összhangban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a hűtési technológiák és az úgynevezett bake off termékek. Ezen eljárások előnyeiről és a Kogép e területen kínált megoldásairól legutóbbi alkalommal részletesebben is írtunk, kiemelve korszerű hűtéstechnológiai berendezéseinket, legyen szó mechanikus sokkolóról, kelesztéskésleltető berendezésről vagy épp spirálfagyasztóról.

Cukrászati szeletelőgépek

Tapasztalataink szerint a mostani pályázatban sokan meglátták a lehetőséget arra is, hogy új cukrászati szeletelőgépekkel fejlesszék üzemüket. Weboldalunkon a többféle altípusban rendelhető Krumbein TKSM 600 Multi torta- és süteményszeletelő berendezéssel kapcsolatos információkat tekinthetik meg. A könnyen kezelhető és tisztán tartható gép 2 darab 290 mm átmérőjű torta, illetve 600*600 mm nagyságú sütemények szeletelésére alkalmas, rendkívül precíz, tiszta vágási felületek mellett.

Pékségi kemencék

Egy a mostanihoz hasonló pályázat pedig a Kogép által kínált, csúcsminőségű pékségi kemencék beszerzését is megkönnyítheti. Sveba, WP, Wachtel – csak néhány márka azok közül, amelyek nagyfokúan automatizált, egyszerűen használható, egyenletes sütést lehető tevő és a termékek változatos sorához használható modelljeihez hozzájuthatnak rajtunk keresztül.

A fentieken túl a Kogép szakértői csapata projektalapon, nagyvállalatok számára komplex, kulcsrakész ipari gyártósorok összeállításában és minden azokhoz kapcsolódó teendő ellátásában is kész közreműködni!

Ha tehát szeretne élni a pékségek számára most kínálkozó eséllyel, a sütőipari gépek és cukrászati berendezések specialistájára, a Kogépre bátran támaszkodhat!