Host Milano 2025 – élménybeszámoló sütőipari szemszögből
A kétévente megrendezett Host Milano Európa egyik legnagyobb és legfontosabb szakkiállítása, ahol a professzionális foodservice, az OOH (out-of-home) szektor, a kávé-bár-tea világa, a fagylalt, a belsőépítészet és mellettük egyre hangsúlyosabban a pizza-pékáru-tészta szegmens szerepel. Ahogyan már 2023-ban is, idén szintén a fenntartható innováció, automatizáció, mesterséges intelligencia, körforgásos gazdaság volt a fókuszban.
Miért éppen Milánóban?
Nem véletlen, hogy a világ szakemberei Milánóban találkoznak: Olaszország a világ második legnagyobb exportőre pékségi és cukrászati gépek terén (a globális piac 28,8%-ával), miközben a kávé- és italautomaták terén abszolút piacvezető.
Partnereink a kiállítók közt
A sajtos roló gyártására is használható Konomac-gépeken kívül a Tecnomac is jelen volt. A Middleby égisze alatt a csoporthoz tartozó, pizzakemencéket is gyártó Sveba Dahlen, a BEAR habverőkről és keverőkről jól ismert Varimixer, valamint a nemcsak sütőipari, de innovatív élelmiszeripari csomagolási megoldásairól is világszerte ismert IMA Ilapak standját is meglátogattuk. Immár partnereink között üdvözölhetjük a Somengil csapatát is, akik energia- és anyagtakarékos, környezetbarát tisztítási-mosási megoldásokat (Multiwasher) fejlesztenek az élelmiszeripar és a food service (catering) szereplői számára.
A sütőipar növekvő részaránya a Hoston
A 2025-ös esemény egyik kulcsterülete a Bakery-Pizza-Pasta volt, különösen a kézműves pékségek (Artisan Bakery) számára fejlesztett gépek és megoldások. E célból külön zónát hoztak létre, a MIPPP – Milano Pane Pizza Pasta projektet, amely a SIPAN konzorcium támogatásával többek közt a pizzakultúra bemutatótere lett, és természetesen a kovászos kenyér titkairól is szó esett. A Bakery Square adott helyet a Panettone Világbajnokságnak és az Európai Pizzasütő Bajnokságnak.
Mit láttunk még?
A látogatók élménydús szórakoztatásáról és szakmai fejődéséről gondoskodott még a Beyond the Cup és az sCIOCk, valamint a SIC – Nemzetközi Kávékiállítás, amely a Barista Világbajnokság szervezéséért felelt. Emellett megismerkedhettünk a Smart Label – Host Innovation Award díjnyertes termékeivel is, melyek listája itt érhető el »
Mi várható a közeljövőben?
A sütőipari gépek forgalma jelentős növekedés előtt áll: a Grand View Research szerint a szegmens értéke már most meghaladja a 14 milliárd dollárt, és évente átlagosan 6,7%-kal nőhet 2030-ig. Ennek hajtóereje a pizzatészta-alap technológiák valamint a bio- és gluténmentes termékek iránti növekvő kereslet.
A trendek egyértelműek: intuitív, könnyen kezelhető, precíz és megbízható gépekre van szükség, amelyek segítik a kézműves minőség megtartását és kiszolgálják a modern elvárásokat. Kézművesség és technológia, fenntarthatóság és automatizáció, minőség és élmény kéz a kézben jár.
Nagy örömünkre szolgál, hogy a rangos kiállításon részt vevő gyártó vállalatok világszínvonalú megoldásait elhozhatjuk Önöknek, a magyar sütőipari és cukrászati vállalkozásoknak!