Hamarosan indulnak a sütőipari pályázatok!

A Millenárison megrendezett eseményt Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke nyitotta meg április 9-én. A szakkiállítás célja a kamarai tagok, azaz az élelmiszeripari, köztük sütőipari vállalkozások támogatása abban, hogy hatékonyan, eredményesen használják fel a heteken belül megnyíló pályázati forrásokat.

A 2021-2027. közötti uniós támogatási ciklusban a KAP (Közös Agrárpolitika) keretében összesen mintegy 750 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésére, ebből 2021-2022-ben 250 milliárdot hívtak le. A következő hetekben pedig 200 milliárd forint összegű támogatás várható, 50 milliárd forint értékben a kisebb (
„Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” - KAP-RD04a-RD04b-2-24), 150 milliárd forint nagyságrendben a nagyobb (KAP-RD04a-RD04b-1-24) projektek számára. Támogatást nyerhetnek a pályázók többek közt termeléshez és/vagy élelmiszeripari termékek előállítását szolgáló tevékenységhez kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítására. A pályázati kiírások egyelőre társadalmi egyeztetés alatt állnak, április 14-ig illetve 15-ig, majd az előzetes információk szerint a nyár folyamán nyílnak meg.

A pályázati feltételeket könnyítették, ugyanakkor az elbírálás szempontrendszere módosul: az üzleti terv hangsúlyosabb lesz, hiszen így érhető el az a cél, hogy a versenyképességet és hatékonyságot növelő projektek jussanak forráshoz. Ennek megfelelően nagy szerepe lesz a pályázatokban a korszerű technológiáknak, az automatizációs és digitalizációs megoldásoknak, a robotizációnak, amelyekre számos példát láthattunk a FoodTechShow kiállításon és amely megoldásokat a Kogép gyártó partnerei a pályázati feltételeknek megfelelően biztosítani tudnak. Vegye fel velünk a kapcsolatot!