Milyen gépeket érdemes választania egy induló, kis pékségnek?

Az 1900-as évek elején William Harley és a Davidson testvérek egy pici garázsban „eszkábáltak” motorblokkokat kerékpárokra, eleinte a saját szórakoztatásukra. Amikor látták, hogy a művük sokak tetszését elnyeri, úgy döntöttek, elkezdik nagyobban is a gyártást, és alapítottak egy kis üzemet. A többi, ahogy mondani szokás, már történelem. És hogy miért idézzük fel itt ezt a történetet? Nos, a közelmúltban a kézműves pékségek területén több hasonló sikersztorit láttunk, ahol egy kezdeti hobbiból egy különleges, figyelemre méltó vállalkozás lett. A szintlépésen, az önállósodáson vagy akár a karrierváltáson gondolkozók számára a Kogép kiváló „induló” gépeket kínál, amivel betörhetnek erre az egyre inkább virágzó piacra.

A karanténidőszak sok minden máshoz hasonlóan a pékárukkal kapcsolatos gondolkodást is alaposan átalakította. Százezrek fogtak bele az otthonsütésbe, akiknek pedig sikerélményeik voltak, azok a boltok polcain is más szemmel válogatnak – az „átlagos” helyett a minőségi, egyedi termékek kerültek egyre inkább előtérbe. Nem véletlen, hogy az elmúlt év tapasztalatai alapján a kis, kézműves pékségek másoknál válságállóbbnak bizonyultak, részben azért is, mert a vevőkörük szorosabban kötődik hozzájuk.
Ez idő tájt is sorra nyílnak a színvonalas, pici üzletek, és bár Budapest mellett a vidék is egyre aktívabb ilyen téren, a piaci rés még mindig jelentős – főként, ha a folyamatosan növekvő igényekre gondolunk. Annak, aki hasonló beruházáson töri a fejét, az eszközparkot illetően a már iparinak számító, de még „belépőszintű”, kisebb berendezések jelenthetik a legjobb választást, amelyek kényelmesen kiszolgálják a várható kezdeti keresletet, de megkönnyítik a későbbi esetleges fejlesztéseket is. Ezeket szeretnénk figyelmükbe ajánlani a két talán legalapvetőbb területen.

Dagasztógépek
A Kogép több, egyaránt neves német sütőipari gépgyártó dagasztógépeit forgalmazza, amelyek csak méretüket tekintve kisebbek, meghajtásban, hatékonyságban felnőnek nagyobb társaikhoz. Ezek jellemzően 40-50 kilogrammos tésztakapacitással rendelkező eszközök, a tapasztalatok szerint pedig ez már napi néhány órás használattal képes kielégíteni egy startoló kézműves pékség szükségleteit.
Alapvetően spirálkaros berendezésekről van szó, de terméktípustól függően akár duplakaros kivitelt is tudunk kínálni.

Kemencék
Ilyen téren a német vonal (Wachtel) mellett svéd gyártó (Sveba Dahlen) termékeit is bátran ajánljuk. Mindkét csúcsminőségű márkára jellemző a modularitás, azaz, hogy az ügyfelek nagyfokú szabadságot élveznek a kemence pontos paramétereit, elemeit illetően. Az újonnan nyíló pékségek számára ez azért is lehet előnyös, mert el lehet indulni 2 m2-es sütőfelülettel, ami idővel akár 5 m2-ig is bővíthető.
Minden szóban forgó kemencénél önálló gőzfejlesztőt és külön kőlapot találunk minden sütőszinten, ami fontos szempont, ha valaki minőségben fel akarja venni a versenyt a vetélytársakkal. Választékunkban energiahatékony és felhasználóbarát berendezések találhatók, amelyek az elektromos fűtés miatt rugalmasságban is élen járnak. Igény esetén pedig a kemencék alá kelesztő is beépíthető.
Az szinte közhely, hogy minőségi termékekkel mindig meg lehet találni a piaci rést, de a jelek szerint a kézműves pékségek világában most különösen nagy lehetőség rejlik. Aki szeretné ezt megragadni, a Kogép a gépek beszerzésétől azok beüzemelésén és szervizelésén át mindenben kész közreműködni. A Harley-Davidsonhoz hasonló világsikert nem ígérhetünk – de egy jó vállalkozás korszerű, megbízható technológiai hátterének biztosítását igen!