Ha végre itt a nyár…

…akkor irány a víz! De nemcsak a strand jut eszünkbe - legalábbis a sütőiparban dolgozóknak biztosan nem. Víz nélkül nincs élet, és nincs kenyér sem.

A tésztakészítéshez nélkülözhetetlen mikroorganizmusok vizes közegben érzik magukat a legjobban. A víz kulcsszerepet játszik a tészta előállításában, mivel számos biokémiai és fizikai folyamat alapfeltétele. A mikroorganizmusok, enzimek és fehérjék csak vizes közegben működnek megfelelően, ezért a tészta víztartalma meghatározó tényező.

A víznek azonban nemcsak a megléte nagyon fontos, de a hőmérséklete is. Többféle termék előállításában kardinális kérdés a tészta hőmérsékletének beállítása és ebben bizony nagy szerepe van a víznek, amelyet szükség szerint hűtenek vagy fagyasztanak. Hideg tésztavezetés esetén – ami leveles tészták esetében elengedhetetlen - vagy meleg időben előfordulhat, hogy a hűtött víz nem elegendő. Ilyenkor jégkása vagy jégpehely alkalmazása szükséges. A hűtött termékeket előállító üzemekben a lisztet is alacsony hőmérsékleten tartják, sőt, egyes helyeken hűtött CO₂ gázt adagolnak a tésztához.

Nemcsak a technológia megkívánta követelményeknek kell azonban megfelelni, hanem élelmiszerbiztonsági előírásoknak is. A sütőipari üzemekben kizárólag ivóvíz minőségű víz használható az élelmiszer-előállításhoz, beleértve a tisztítást és kézmosást is. A víz feldolgozás során gőz és jég formájában is beépülhet az élelmiszerekbe. A jeget is kizárólag ivóvízből lehet előállítani, és megfelelő higiéniai körülmények között kell tárolni. A jéggyártó berendezések mikrobiológiai állapotát rendszeresen ellenőrizni kell, és csak napi mennyiségű jég készíthető el előre.

Hogyan biztosíthatjuk a legegyszerűbben, hogy megfeleljünk a technológiai és közegészségügyi elvárásoknak?

Nos, a német FUNK különféle üzemméretre és termelési volumenre is kínál megoldásokat.

Az FRV sorozat tagjai 160-6000 kg jég/napig érhetőek el, kombinálhatóak a már meglévő külső hűtőgépekkel, rugalmasan telepíthetőek ráadásul helytakarékos kialakításban is elérhetőek. Moduláris rendszerüknek köszönhetően a napi 10000 kg jég előállítása is lehetséges!

Az F sorozatnál 160-6000 kg/napig oldható meg a jégtermelés, az F 5000-6000 gépekben két elpárologtató hűtőhenger működik a nagyobb teljesítmény érdekében. Kompakt, integrált hűtőegységgel rendelkeznek.

Kiegészítő berendezésként 120-200 literes befogadó képességű strapabíró, szigetelt jégtároló konténer és könnyen manőverezhető szigetelt mobil kocsi kapható melléjük. Ez utóbbi olvadt víz leeresztővel is rendelkezik, megkönnyítve a munkát.

Az FV típust ajánljuk kisebb - 160-800 kg - napi igényhez, kompakt kivitelű, integrált szigetelt jégtárolóval, ami 70 kg jeget képes tárolni.

Az FG típus helytakarékos kivitelű, rozsdamentes acél burkolattal és állvánnyal, mely alá betolható a mozgatható Buggy kocsi. Kisebb alapterület igényű, a felhasználás helyétől a jéggép távolabb is elhelyezhető. Kapacitása 160-800 kg/nap között választható.

 

Ha még nem készült fel a nyárra, vagy éppen időszerű jéggépet cserélni, mert a meglévőnél nagyobb kapacitásra kell megoldást találnia és további információkat szeretne kapni, forduljon a Kogép munkatársaihoz!