Merre tart a sütőipar, és merre induljon egy pékség?

A pékipar folyamatosan modernizálódik, fókuszba kerül a hatékonyságnövelés, alaposan felértékelődnek a digitális sütőipari gépek, valamint a hűtéstechnológiai- és csomagolóberendezések. Többek közt ezekről beszélt egy közelmúltbeli, a Chef&Pincér portálnak adott interjújában Septe Jószef, a Magyar Pékszövetség elnöke. Az ágazat hektikus közelmúltját, illetve a kihívásokat és lehetőségeket egyaránt tartogató jövőjét áttekintő beszélgetésben több olyan gondolat is előkerült, amit mi a Kogépnél is rendkívül lényegesnek tartunk.
A cikkben a sütőipar legnagyobb problémái között elsőként került elő a munkaerőhiány, Septe József megjegyezte, a legtöbb pék számára a szakma legnehezebb részét jelentő éjszakai műszakra például kifejezetten nehéz szakembert találni. Az elnök szerint ezt a hűtéstechnológiai berendezések alkalmazásával ki lehet váltani. Ehhez hozzátehetjük, hogy a sok helyütt szintén munkaerőtoborzási gondokat okozó kimondottan nehéz fizikai munkák, mint például a kemencevetés is jól helyettesíthetők vagy legalább is könnyíthetők korszerű gépekkel. A Kogép által kizárólagos forgalmazóként Magyarországra hozott WP félautomata vetőszerkezetekről éppen legutóbb írtunk Önöknek, a neves német gyártónál pedig teljesen automata vetőrendszerek is elérhetők.
A Magyar Pékszövetség első embere is világossá tette, a vásárlói szokások több szempontból is érzékelhetően megváltoztak, ebből pedig a pékipari vállalkozásoknak is le kell vonniuk a megfelelő tanulságokat. Mint mondta, az otthonsütési kedv növekedése, valamint az ilyen témájú, színvonalas internetes tartalmak megjelenése sokat segít abban, hogy a fogyasztók az üzletekben is felismerjék a minőségi pékárut – ez pedig törvényszerűen magasabbra helyezi a lécet a pékségek, sütödék számára is.
Septe József szerint a most reneszánszukat élő hagyományos módszerek (pl. kovászos termékek) és a modern sütőipari gépek, az innováció remekül megférnek egymást mellett. Ennek mi magunk is ékes bizonyítékát látjuk évről évre a hagyományosan sütők találkozóján, a Kenyérlelke fesztiválon, ahol tavaly a Kogép által biztosított Wachtel Piccolo elektromos etázskemence került főszerepbe.
A korábban általunk is összegyűjtött új, friss trendek sorából nem hiányozhat a házhozszállítási igény növekedése, az egészségtudatos termékek térnyerése és a minél szélesebb, sokszínű kínálat az ízek és a látvány terén. Septe József ezenkívül kiemelte, hogy egyre többen részesítik előnyben a gyorsan fogyasztható darabárut, méghozzá lehetőség szerint csomagolva. Arról, hogy miért érdemes most csomagológépbe fektetni, korábban a Kogép weboldalán is olvashattak.
Ahhoz, hogy az eddig említett változó igényekre minél inkább reagálni tudjanak, a pékségeknek technológiai beruházásokra, új, modern sütőipari gépekre is szükségük van. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy a szóban forgó interjúban Septe József úgy fogalmaz, a jelenlegi uniós költségvetési ciklus forrásaiból – az előzetes tárgyalások alapján – jelentős támogatási összeg jut innovációra, digitalizációra, modernizációra, hatékonyság növelésére.
Úgy fest tehát, hogy a sütőiparban a technológiai fejlesztésekre most az igény és a lehetőség is adott. Aki pedig ehhez egy megbízható partnert is keres, amely a világszínvonalú pékipari berendezések beszerzésétől a beüzemelésen át a szervizelésig mindenről gondoskodik, az a Kogéphez bizalommal fordulhat!