Milyen beruházás segíthet egy pékségnek ezekben a hektikus időkben?

Folytatódik a péktermékek régen látott mértékű, kényszerű drágulása, az egykilós fehér kenyér átlagára például mostanra átléphette a 400 forintos határt. A mindenkit próbára tevő helyzeten a pékségek hosszútávon az önköltségi árak lefaragásával tudnak javítani, aminek egyik kulcsa a technológiai beruházás lehet. Nem véletlen, hogy a közelmúltban az agrár- és pékszakmák jeles képviselői által megkötött együttműködési megállapodásban is a korszerűsítést tűzték ki egyik fő célul az ágazat elé. Aki követné ezt a most különösen aktuális stratégiát, a sütőipari gépek és cukrászati berendezések specialistájára, a Kogépre mindig számíthat!

A Központi Statisztikai Hivatal táblázata szerint már szeptemberben elért a lélektani határ küszöbére a kenyér: ekkor országszerte átlagosan 399 forintot kértek a legalapvetőbb élelmiszer 1 kilós, fehér változatáért. Az Index friss elemzése ehhez hozzáteszi, októberben az újabb lisztáremelés hatására ismét drágulásnak lehettünk szemtanúi, így aligha kétséges, hogy mára a 400 forinton is túl vagyunk. Mindez ráadásul a jelek szerint még messze nem az „út vége”, a portálnak nyilatkozva ugyanis Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke arról beszélt, bár a liszt ára idén már eddig is 25-30%-ot nőtt, a gabonapiaci előrejelzések további emelkedést valószínűsítenek.

Azt, hogy a pékáruk folyamatos drágulása ez idő tájt elkerülhetetlen, könnyű belátni, ha számba vesszük, mi minden befolyásolja az árcímkét. A kihívások sorában az első helyre a drasztikusan dráguló energiaárak (pl. gáz, áram) kívánkoznak, ami mellett ott vannak a mindenkit érintő, rekordszintű üzemanyagárak is, ezek pedig mind-mind emelésre ösztönzik a sütőipari termékek kereskedelmi láncolatának szereplőit. A búzaárakra már utaltunk, de közben az egyéb sütőipari alapanyagok (pl. étolaj, vaj, margarin) is jóval drágábbak lettek, ráadásul importszükséglet esetén a rendkívül gyenge forintárfolyamot sem szabad elfelejteni. És nem maradhatnak ki az emelkedő munkabérek sem, amelyekkel szintén lépést kell tartaniuk a sütödéknek, főként a napjainkat jellemző toborzási nehézségek közepette. Ilyen téren ráadásul újabb fordulópont lehet a garantált bérminimum közelgő emelése, ami megint hozzáadhat néhány százalékot a pékáruk vételárához.

A felsorolás még így sem teljes, az említett cikkben Septe József például megjegyezte, a végső árakat még olyan tényezők is jócskán befolyásolják, mint hogy mekkora az adott sütőipari vállalkozás, milyen megállapodást tud kötni a beszállítókkal, van-e saját boltja, hány embert foglalkoztat és – témánk szempontjából mesze nem utolsósorban – milyen beruházásokat tudott végrehajtani az utóbbi időszakban. Ezzel kapcsolatban a Pékszövetség első embere kiemelte, a különböző fejlesztéseket többek közt az indokolja, hogy az eleve nehezen toborozható új munkaerő jelentős része nem szívesen dolgozik éjjel és hétvégén, így minden élőmunkaigényt mérséklő technológia aranyat ér.

Az elnök az ilyen beruházások közt említette a fagyasztott és a kelesztéskésleltetéses technológiák bevetését is. A Kogép termékei közt mindkét fronton jelentős „fegyverarzenál” áll a fejleszteni kívánó pékségek, sütödék rendelkezésére. Az elősütött, fagyasztott pékáruk népszerűségének növekedéséről korábbi cikkünkben is írtunk. Ügyfeleink sütőipari kemencéink sorában több olyan csúcskategóriás berendezésből választhatnak, melyek precíz szabályozhatóságuknak köszönhetően megbízhatóan képesek a péktermékeket a kívánt 80-85%-os állapotig elősütni. Ezeket aztán modern hűtéstechnikai berendezéseink valamelyikével lehet sokkolni, majd a szintén kínálatunk részét képező csomagolóberendezéssel tasakokba rendezni. A Kogép a sütőipari gépek szakértőjeként természetesen a szintén a hasznos befektetések közé sorolt kelesztésmegszakítás terén is kész biztosítani a megoldást: gépeink egyik legfőbb erénye éppen az éjjeli és a hétvégi műszakok hőn áhított kiváltása.

Tapasztalataink szerint szintén jelentős mennyiségű munkaerő takarítható meg lisztsilók (pl. HB-Technik) alkalmazásával, melyek az automatikus adagolás révén kiküszöbölik a nehéz zsákok emelgetését. A kenyérvonal berendezései közül pedig a Kogép partnerei számára is elérhető dugattyús osztógépek, kúpos gömbölyítők, köztes pihentetők vagy épp hosszformázók járnak élen a munkaerőigényes műveletek kiváltásában.

Ha pedig a munkaerő racionalizálásáról van szó, nem mehetünk el szó nélkül az idehaza kizárólagosan a Kogép által forgalmazott WP Page félautomata vetőszerkezet mellett sem. Az innovatív technológia használatával egy kevésbé erős fizikumú dolgozó is egyszerre vethet be egy komplett kemenceszintet, és az elkészült termékek kiszedése is jóval hatékonyabbá válik. A vetőszerkezetet úgy fejlesztették ki, hogy tökéletesen integráltan működjön például a WP Matador etázskemencékkel.

A sütőipari berendezésekkel kapcsolatos fejlesztések tehát most kulcsfontosságúak lehetnek. Nem véletlen, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyarok Kenyere Alapítvány és a Magyar Pékszövetség által az októberi Kenyér Világnapja alkalmából aláírt együttműködési megállapodás is a legfőbb stratégiai célok közt említi, hogy az itthoni élelmiszerek korszerűen kerüljenek előállításra. Nem mellesleg, a felek a modernizáció mellett a fenntarthatóságot is a szakma szereplőinek figyelmébe ajánlották – márpedig új, energiahatékonyabb berendezések beszerzésével ilyen téren is nagyot léphet előre egy pékipari vállalkozás.

A Kogép 1994 óta összegyűjtött tudásával kínál komplex, többek közt a szakszerű szervizelésre is kiterjedő megoldásokat a sütőipar minden területén azoknak, akik a sokasodó kihívásokra jól irányzott beruházásokkal válaszolnának!