Kapcsolódjon be velünk a croissant sikertörténetébe!

Január 30-án ünnepelhettük a világnapját annak az ízig vérig francia péksüteménynek, amely töretlen népszerűsége miatt mára nem hiányozhat egyetlen pékség, sütöde palettájáról sem. Eltalálták, természetesen a croissant-ról van szó, amelynek minőségi, hatékony előállításához a Kogép a sütőipari gépek specialistájaként komplett gyártósorokat kínál partnereinek a kisüzemi kapacitástól egészen az ipari vonalakig. Rajtunk keresztül tehát bármely pékipari vállalkozás kiveheti a részét a croissant ígéretes jövőjéből – előtte azonban a közkedvelt termék múltját és jelenét is érdemes kicsit górcső alá venni.

Kezdjük is azzal, hogy az első mondatban említett „ízig vérig francia” jelző csak részben igaz. Ételtörténészek (igen, ilyen szakma is létezik) szerint a croissant Közép-Európából származik, közvetlen ősének az osztrák kipferl (melynek nevéből a mi „kifli” szavunk is ered) tekinthető. A leginkább regénybe illő, ugyanakkor erősen vitatott elmélet szerint a bécsi pékek a török felett aratott 1683-as diadal után készítettek először az ellenség zászlajáról ismerős félhold alakú süteményt, hogy a helyiek, miután visszaverték a támadást, még szimbolikusan „meg is egyék” az ostromlókat.

Megvan persze az oka annak, hogy ma mégis inkább Franciaországot tartjuk a szóban forgó péksütemény bölcsőjének, a világhírnevet ugyanis leginkább ennek az országnak köszönheti. Párizsban az első croissant-t is árusító pékséget 1837-ben nyitották August Zang és Ernest Schwarzer osztrák pékek, és bár a Richelieu út 92. szám alatti üzlet mindössze 2 évet élt meg, ez idő alatt is akkora híre ment a francia földön újdonságnak számító terméknek, hogy kisvártatva országszerte bekerült a sütödék kínálatába. A francia gasztronómia határokon átívelő nimbuszát aligha kell bárkinek bemutatni, így nem csoda, hogy a croissant hamar eljutott a fejlett világ minden pontjára.

Az első olyan receptet, ami már többé-kevésbé a mai értelemben vett croissant készítését írja le, 1915-ben jegyezte le egy Sylvain Claudius Goy nevű francia pék. Ez már a jól ismert kívül ropogós, belül omlós és vajas, egymásra rétegzett, vékony tésztalapokból álló, könnyed, mégis laktató sütemény volt. Az „ősváltozat” nem meglepő módon egy „sima” croissant volt, de azóta pontosan tudjuk, hogy a különböző édes vagy akár sós töltelékeknek csak a fantázia szab határt. A variációk sokfélesége is jól jelzi, hogy egy mai sütőipari cég számára is milyen széles lehetőségeket kínál a croissant, amely többek közt a hagyományosan magas árréssel értékesített szendvicseknek is kitűnő alapja lehet.

A világnap ötlete az Amerikai Egyesült Államokból indult, ahol – mint sok minden másnak – a croissantnak is komoly „szakirodalma” van. Statisztikák szerint arrafelé több mint 140 millióan (ez csaknem a lakosság fele) fogyasztják rendszeresen ezt a pékárut, volumen tekintetében pedig évente csaknem 40%-os a növekedés. A trendeket vizsgáló kutatások szerint a legnépszerűbb változat a „töltetlen”, melyet a csokoládés, a cukros, a fahéjas és a bogyós gyümölcsös verziók követnek.

A mostani világnap vasárnapra esett, ami meglehetősen stílszerű egybeesés, a (majdnem) szülőhazájában, Franciaországban ugyanis felmérések alapján az emberek 84%-a hétvégén eszik croissant-t, míg hétköznap „csak” 61%-uk.

Nem kell azonban külföldre menni ahhoz, hogy sokak nagy kedvencével kapcsolatban ugrásszerűen növekvő kereslettel találkozzunk. Már az is sokat mondó, hogy a hagyományosan sütők legfontosabb éves eseményének számító Kenyérlelke Fesztiválon, melyre a Kogép rendszeresen szállít egy-egy csúcsminőségű sütőipari kemencét, a közelmúltban többször is helyet kapott a croissant kategória, mely iránt mindig nagy volt az érdeklődés készítői és „rajongói” oldalról is.

A Nielsen legutóbbi, elérhető adatgyűjtése alapján pedig a croissant 2. helyen állt a leggyorsabb ütemben növekvő forgalommal rendelkező élelmiszerek mezőnyében. A szakemberek által vizsgált időszakban egy év alatt majdnem 20%-kal magasabb értékben adtak el croissant-okat. Az elemzés fontos megállapítása továbbá, hogy az értékesítések nagyjából fele (53%) a 400 négyzetméternél kisebb boltokban történt, vagyis a croissant tényleg az a terep, ahol a közepes- és nagy pékipari cégek mellett a kisebb sütödék is megtalálhatják számításaikat.  

Ehhez persze a kiváló minőségű termékek előállítását a lehető leghatékonyabb alapokra helyező pékipari gépekre van szükség. A Kogép a gyártás minden egyes fázisára kész biztosítani csúcskategóriás, megbízható sütőipari berendezéseket, méghozzá annyira széles választékban, hogy egy kisüzem éppúgy összeállíthatja közreműködésünkkel a számára optimális gyártósort, mint egy ipari volumenben gondolkodó vállalat. A sütőipari gépek szakértőjeként a tapasztalt munkatársaink a vezető gyártók berendezéseinek beszerzésén túl azok beüzemeléséről, valamint rendszeres karbantartásáról is gondoskodnak.