Gázról elektromos üzemmódra válthatnak a Matador kemencék

A Kogép számára mindig is fontos volt, hogy olyan nemzetközi gyártókkal működjön együtt, melyek azon túl, hogy csúcskategóriás sütőipari berendezéseket fejlesztenek, mindig készek azonnal reagálni a pékségek világát érintő változásokra. Erre kiváló példa a német WP, amely hatékony, elektromos fűtőpatronokat is tud biztosítani Matador kemencéihez most, hogy az orosz-ukrán konfliktus miatt fel kell készülni a gázellátási nehézségekre. A megoldást az innovatív vállalat kizárólagos hazai forgalmazójaként a Kogép munkatársai szállítják a magyarországi pékségeknek, sütödéknek.

A tőlünk keletre zajló sajnálatos eseményeket aligha kell bemutatni bárkinek, mint ahogy az sem újdonság, hogy a történteknek az évtizedek óta – többé-kevésbé – stabilnak mondható európai energiapiacra is jelentős hatásuk lesz. Egyre több elemzés számol azzal, hogy az orosz olaj és gáz nyugati értékesítése jócskán visszaesik. Mindez a komplett Európai Uniót érzékenyen érinti, hiszen a teljes gázfelhasználás több mint harmada orosz forrásból származik, de kiváltképp lépéskényszerbe hozza hazánkat, ahol az orosz gáz aránya a fogyasztásban kb. 80 százalékos. Ennek legalább részleges pótlása nemzetgazdasági szinten is óriási kihívás, de a tevékenységük során számottevő mennyiségű gázt használó cégeket is a különböző alternatívák irányába terelheti.

Mondani sem kell, a „gázfüggő” szektorok első sorában a sütőipart is ott találjuk. A pékségeknek már hosszú ideje problémát okoz az energiahordozók elképesztő mértékű drágulása, a harcok kirobbanásával pedig a gázárak végképp „az egekben ragadtak” Európában. Ebben a helyzetben a folyamatos termelés biztosítása érdekében jó beruházás lehet egy pékségnek, ha a Kogépen keresztül elektromos üzemmódban is használtható, egyébként gázüzemű, ciklotermikus fűtési rendszerű Matador etázskemencét szerez be vagy segítségünkkel meglévő berendezését a gáz- vagy olajégő kiváltására képes elektromos fűtőpatronnal szerelteti fel.

A megoldás nem újkeletű, a WP ugyanis különböző szakkiállításokon, ahol a gázhálózatra való csatlakozás nem lehetséges, már eddig is alkalmazta. A német gyártó folyamatos fejlesztésének köszönhetően az elektromos fűtőtestek teljesítménye hozzávetőlegesen 10%-kal kisebb, mint a gázégőké, köszönhetően annak, hogy az elektromos fűtési üzemmód esetében nem kell számolni a füstgázveszteséggel. Használatukkal pedig élvezni lehet a minőségi Matador sütőipari kemencék jól megszokott előnyeit. Egyes angliai és franciaországi pékipari vállalatok egy ideje már be is vetették ezt az áramalapú technológiát, amely hibamentesen teljesít a legkülönfélébb péktermékek sütésénél.

Az elektromos fűtőpatronok felszereléséhez magán a Matador etázskemencén nem kell nagyobb szerkezeti átalakítást végrehajtani, a feladatot szakértő csapatunk minden további nélkül képes megoldani, amennyiben a megfelelő áramellátás biztosított. Természetesen a beépített egységek később különösebb erőfeszítések nélkül újra leszerelhetők.

A szóban forgó fűtőberendezések a WP tájékoztatása szerint a magyar piacon klasszikusnak számító MD széria és a „maxi verzió”, vagyis az akár 43 m2-es sütőfelületig bővíthető MDV típusú Matador sütőipari kemencékhez elérhetőek. A beszerzésükkel így a pékségek, sütödék nemcsak egy kimagasló színvonalú, könnyen kezelhető, moduláris, energiahatékony és garantáltan reprodukálható sütési eredményeket adó etázskemencéhez juthatnak, hanem egyszersmind stabilabb alapokra helyezhetik működésüket. Az esetleges gázellátási bizonytalanságoktól való függetlenedés ugyanis a jövőben akár a különbséget is jelentheti aközött, hogy egy pékség képes tovább üzemelni vagy sem.

Ha érdeklődik a lehetőség iránt, a további információkért forduljon bizalommal a Kogéphez, a sütőipari gépek specialistájához!