Minden a hatékonyságnövelés körül forgott az idei Südbackon

Három év kényszerszünet után tudták újra megrendezni a nívós Südback kiállítás és vásárt, a sütőipari és a cukrászati szektor jelenlévő képviselőin pedig érződött is, hogy már nagyon vártak egy ehhez hasonló, élő szakmai eseményt. Ahogy azt a Kogép előzetesen is jelezte, a németországi rendezvény fókuszában a pékségeket most különösen foglalkoztató energia kérdésköre állt, de sok szó esett a munkaerőoptimalizálási lehetőségekről, a fenntarthatóságról vagy épp a digitalizációról is. A sütőipari gépek és cukrászati berendezések specialistájaként természetesen a mi szakembereink sem hiányozhattak a helyszínről – az érdeklődőknek pedig ezúton igyekszünk összefoglalni az ott látott legérdekesebb technológiákat, újdonságokat!

A szervezők beszámolója szerint október 22. és 25. között összesen több mint 35 ezer látogató és 600 kiállító tette tiszteletét a Messe Stuttgart területén tartott sütőipari és cukrászati szakvásáron, amelyre immár 29. alkalommal került sor. A végig kifejezetten jó hangulatú esemény résztvevői szemmel láthatóan örültek, hogy 2019 után ismét összegyűlhetett a szakma, hogy kedélyes, egyúttal hasznos beszélgetéseket folytasson a jelenkor kihívásaira adható legjobb válaszokról. Megoldásokból pedig szerencsére akadt bőven, amikben azok a világhírű márkák is élen jártak, amelyek kizárólagos hazai képviseletét a Kogép látja el!

A WP standján például bemutatkozott a német cég új szolgáltatása, amely a WP Energy nevet viseli. A pékségi szerviz-support folyamatokat lényegesen hatékonyabbá tevő új lehetőséggel a megvásárolt új sütőipari berendezéseknél, így akár a Kogép által újonnan beszerzett és beüzemelt kemencéknél, dagasztógépeknél vagy zsemlevonalaknál lehet élni. A gyártóval való közvetlen, interaktív (akár mobilapplikáción keresztül megvalósuló) kapcsolat révén nemcsak az esetleges meghibásodások zökkenőmentesebb megoldása válik lehetővé, de szükség esetén az alkatrészigénylés menete is lényegesen felgyorsulhat.

Tartogatott újdonságot a Südbackra az elsősorban fánksütőiről ismert, a WP-csoporthoz tartozó Riehle is. Fejlesztőik megalkottak egyfajta minirobotot, amely a termékek sütőlemezekre történő fel- és lepakolását teszi automatikussá. Ez a jelenleg még humánerőforrást igénylő tevékenység tipikusan egy olyan, monoton feladat, amelynek célgéppel való kiváltása (a mostani munkaerőhiányt és béreket nézve) belátható időn belül megtérülő beruházást jelenthet a pékségeknek.

Márkáink sorában szintén megtalálható az iceCool, amely a hűtőközegek terén dolgozik egy figyelemre méltó innováción. A természetes hűtőközeg, a szén-dioxid (R744) mellett egyre inkább az alacsony üvegházhatású gázok felé terelődik a figyelem. Ilyen hűtőközegnek tekinthető az R455a (Global Warming Potential, azaz GWP értéke mindössze 146). Utóbbi hűtőközeggel tervezett rendszereket egyszerűbb és költséghatékonyabb telepíthetőség jellemzi a CO2-rendszerekkel szemben.

A Wachtel a Piccolo Pro névre keresztelt elektromos etázskemencéje premierjét időzítette a pékipari és a cukrászati ágazat rangos seregszemléjére, amely méretét tekintve (1-5 m2-es sütőfelület) bolti felhasználásra is ideális lehet. A korszerű sütőipari berendezést egyebek mellett a szintenként 4 hőmérsékleti szenzornak köszönhetően garantáltan egyenletes sütési minőség jellemzi.

A Südback egyik legnagyobb figyelmet kapott újdonsága egy „kenyérautomata” volt, amelyből – az italok és a szendvicsek mintájára – a termék kiválasztása és a megfelelő összeg kifizetése után rövid úton friss pékáruhoz lehet jutni. A berendezéshez egy alagútkemence és egy, az elősütött, fagyasztott termékeket tároló rekesz tartozik, így bár van némi helyigénye, mégis jó esély van rá, hogy idővel elterjedt megoldássá válik.  

A fentiek pedig még mindig nem adnak teljes képet a helyszínen bemutatott sütőipari gépekről, fejlesztésekről. Az energiaválságra reagálva például felkapott volt a gázzal üzemelő kemencékbe utólag beépíthető, már általunk is a hazai pékségek figyelmébe ajánlott elektromos fűtőpatronok témája, de akadtak olyan hibrid alagútkemencék is, amelyeket eleve úgy terveztek, hogy gáz mellett árammal is tudjanak működni. És ugyancsak az energiatakarékosság jegyében többen felvázoltak olyan koncepciókat is, amelyek a kemencékből távozó hulladékhő hasznosítására adhatnának megoldást. 

A rendezvény hivatalos oldalára felkerült összegzés szerint az általános tapasztalat az volt, hogy bár a sütőipar és a cukrászat előtt most jelentős akadályok tornyosulnak, a szegmens szereplőinek nagy részében megvan a szándék arra, hogy új beruházásokkal legyen úrrá a helyzeten. Ha Ön is hasonlóképpen gondolkozik, ötletekkel, illetve konkrét elképzelésekkel kapcsolatban forduljon bizalommal a Kogép szakértői csapatához, amelyre az új fejlesztések minden egyes fázisában bátran támaszkodhat!

Ami pedig a Südbackot illeti, már most kihirdetésre került, hogy a következő eseményre 2024. október 26-29-ig kerül sor – az előremutató inspirációkra vágyó pékségeknek tehát már most érdemes felvésni ezt a dátumot a naptárba!