A Kogéppel a bejgligyártást is hatékony alapokra helyezheti!

A karácsony közeledtének egyik legbiztosabb jele, hogy a boltok, pékségek polcain megjelennek az ínycsiklandó bejglik. A népszerű sütemény idehaza olyannyira hozzátartozik az ünnepi időszakhoz, hogy sokan magyar eredetűnek tartják – ám, ahogy azt a legtöbb péktermék esetén megszoktuk, a története jóval homályosabb. Ami viszont teljesen világos: a sütőipari és cukrászipari vállalatok számára nagy potenciált rejt a „szezonon” kívül is egyre elterjedtebbé váló bejgli, aminek hatékony termeléséhez a sütőipari gépek és cukrászipari berendezések specialistájaként a Kogép korszerű megoldásokat kínál!

A szóban forgó pékárut nemcsak itthon vélik sokan hungarikumnak, hiszen számos angol olasz vagy épp francia nyelvű forrás is Magyarországot jelöli meg a bejgli „őshazájának”. Ezzel szemben a hazai ételtörténészek nagyrészt egyetértenek abban, hogy a ma ismert sütemény elődjét először a 14. században készítették el a ma nagyrészt Lengyelországhoz tartozó Szilézia régiójában. Hozzánk a 19. században, német és osztrák közvetítéssel juthatott el, nagyjából egy időben a karácsonyfa-állítás és a szaloncukor-készítés (és -fogyasztás) hagyományaival. A germán átvételre utal maga a név is, ami alighanem a német „beugen”, azaz „hajlít” szóból ered. Ebből kiindulva egyébként többen úgy gondolják, hogy a finomság eredetileg inkább a patkóformájú pozsonyi kiflire hasonlíthatott, és csak később tértek át a pékek a feltekerés technikájára.

Az alakja tehát vélhetően az idők során változott, azonban a legnépszerűbb töltelékek már a legkorábbi ismert receptekben is ugyanazok voltak, mint ma: a mák és a dió. Ennek is megvan a maga néphiedelemben gyökerező magyarázata, a mák ugyanis a bőséget, gazdagságot jelképezte, míg a diónak a balszerencsétől, a rossz szellemektől való védelem terén tulajdonítottak nagy jelentőséget. Manapság persze már jócskán van élet e két ízen kívül is: az idei Év Bejglije versenyen az Ínyenc kategóriában egy pekándiós, karamellizált almás, többek közt gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűborssal és fahéjjal fűszerezett töltelék nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

A bejglikészítésnek tehát látszólag csak a fantázia szab határt – bár természetesen a sütőipari és cukrászipari cégeknek tartaniuk kell magukat a Magyar Élelmiszerkönyvben lefektetett szabályokhoz. Eszerint a termék tömege legalább 250 gramm kell legyen, minimum 22%-os zsír- és 7%-os cukortartalommal. A tölteték mennyisége a késztermékben nem lehet kevesebb 40%-nál – ellenkező esetben hivatalosan csak „tekercsről” beszélhetünk. Az üzletekben persze ez utóbbi péktermék is roppant kelendő: egy tavalyi körkép szerint a Tesco hipermarketeknél például bejgliből és tekercsből összesen 550 ezer darabos értékesítéssel számoltak az ünnepi időszakban.

Ebből is látszik, hogy ez a szegmens is óriási volumenekkel kecsegteti azokat a sütőipari cégeket, cukrászipari vállalkozásokat, amelyek készek belevágni a bejgligyártásba. Számukra a Kogép kész biztosítani többek közt a tészta nyújtását, a töltést és a feltekerést is teljeskörűen elvégző feldolgozóvonalakat, az általunk képviselt márkákra jellemző csúcstechnológiás színvonalon. Az igazi kihívást jelentő feladatot pedig gyakran a meglehetősen száraz, kemény töltelék hatékony „mozgatása” jelenti – azonban erre is van modern, a kézi munkaerőt kiváltó megoldásunk!

A holland Viscofood főként nagy viszkozitású élelmiszeripari termékek pumpálására alkalmas, egyedi rendszerek fejlesztésére és gyártására specializálódott. A velük való együttműködésünk révén a magyarországi sütödék, péküzemek számára is elérhetőek azok a masszaszivattyúk, amelyek a klasszikus bejglitölteléket is képesek egy csövön át a keverőcsészéből a töltőgép garatjába juttatni. Mindezt teljesen automatikusan, amivel nemcsak értékes munkaerő takarítható meg, hanem a termékek iránt jelentkező hatalmas keresletet is jóval zökkenőmentesebben lehet lekövetni.

Mondhatjuk persze, hogy a fenti technológiában fantáziát látó cukrászipari és sütőipari szereplők az idei főszezonról már lecsúsztak, azonban egyrészt pontosan tudjuk, hogy az ilyen beruházások hosszútávra szólnak, a jövő év sikereit pedig már most érdemes megalapozni jó irányba tett fejlesztésekkel. Másrészt a bejgli esetében is egyre több jelét látjuk annak, hogy a „szigorúan csak karácsonyi” jellegét maga mögött hagyva az év többi hónapjában is felbukkan a boltokban, pékségekben (húsvét táján például ennek már jelentős hagyománya is van).

A bejgli és más hozzá hasonló péktermékek hatékony, nagyvolumenű gyártására alkalmas feldolgozóvonal és az innovatív masszaszivattyú mellé a megszokott módon a Kogép szakemberei megbízható, komplex hátteret biztosítanak, a beszerzéstől a telepítésen át a szakszerű karbantartásig. Ez az, amit a sütőipari gépek piacán a lassacskán mögöttünk hagyott évben is számtalanszor bizonyítottunk – és erre alapozhatnak meglévő és leendő partnereink 2023-ban is!