A fejleszteni kész pékségeknek jót is hozhat a 2023-as év

Kár volna tagadni, nem a legkönnyebb időszakukat élik a sütőipari vállalkozások, azonban a Kogép partnereitől származó piaci információk okot adhatnak némi bizakodásra is a pékségeknek a 2023-as esztendőt illetően. És még ha a pékáruk iránti kereslet nem is tér vissza rövid úton a korábbi volumenekhez, egyes termékcsoportok forgalma érzékelhetően megnőtt, ami új távlatokat nyithat azoknak, akik készek beruházással reagálni a kihívásokra. A fejleszteni vágyó pékségek pedig természetesen idén is számíthatnak a sütőipari gépek specialistájára, a Kogépre!

A közelmúltban több nemzetközi gyártópartnerünk is arról tájékoztatta szakembereinket, hogy az energiaválság hatására a féket alaposan behúzó német sütőipari piac elkezdett „beindulni”, azaz egyes péküzemek újra a beruházások útjára léptek. Mindez a komplett európai szektornak jó hír lehet, de különösen kedvező fejlemény Magyarország számára, amelyre hagyományosan óriási befolyással vannak a német gazdasági folyamatok. Bízhatunk benne, hogy a német sütőipar kibontakozó derűlátása idővel a megszokott módon hazánkba is „átszivárog”.

Főként, hogy a kilátások mintha itthon is javulni látszanának. A KSH által legfrissebben közölt (2022 novemberére vonatkozó) adatai alapján ugyan az élelmiszerek forgalma éves alapon 6,7%-kal csökkent, azonban elemzések szerint ebben még idén fordulat állhat be, a várhatóan visszaeső inflációnak és az emiatt újra növekvő reálbéreknek köszönhetően. A pékségek számára szintén kiváló hír, hogy az adatok alapján az energiaválság enyhülni kezdett, ami nemcsak a gazdasági mutatókra, de közvetlenül a fogyasztók pénztárcájára is előnyösen hathat. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az eddigi előjelek alapján a tavalyi aszályos év után idén jobb termésben bízhat a mezőgazdaság, akkor úgy tűnik, lehet esély 2023-ban a pékárupiac visszarendeződésére.

Akadnak azonban terméktípusok, amelyek a napjainkat jellemző fogyasztás-visszaesés idején is jelentős felfutásban vannak. Akad a Kogép ügyfelei körében olyan pékség, amely arról számolt be, hogy néhány hónap alatt másfélszeresére tudta növelni a hosszú eltarthatósági idejű, csomagolt kenyerek eladását. Mindez összhangban van a vásárlási szokások mostanság látható átalakulásával, a családi költségvetés szűkebbre szabásával ugyanis nemcsak az olcsóbb termékek kerülnek fókuszba, hanem az élelmiszer-pazarlásra is fokozottan ügyelnek a háztartások, ami előtérbe helyezi a toastkenyereket is.

A Kogép ennek a trendnek a „meglovagolására” is kész professzionális szakmai hátteret és csúcsminőségű technológiát biztosítani a sütőipari vállalkozásoknak: a Hartmann szeletelőgépe, illetve csomagológépe például méltó tagja lehet a legkorszerűbb tartóspékáru-gyártó vonalaknak is. A síkfóliás technológiájú, hermetikusan zárt tasakokkal dolgozó sütőipari berendezéseink extrém hosszú szavatossági időt biztosítanak a termékeknek, ezek közül az Ilapak Delta csomagológépe például akár 3000 db/órás kapacitásra is képes.

A spórolási igények miatt népszerűvé váló termékféleségek felé történő nyitás mellett még egy beruházás van, ami minden pékség számára megfontolandó lehet, akár mérettől függetlenül is. Ez pedig a gyakran hallott, korábban a Magyar Pékszövetség elnöke által is kiemelt célként megfogalmazott hatékonyságnövelés. Az aktuális nehézségeket ugyanis azok vészelhetik át legjobban, akik a szűkös munkaerőt és a működési költségeket optimalizálva magas fokú termelékenységet tudnak produkálni. Az ehhez hozzájáruló digitalizációs vagy épp automatizációs fejlesztések persze befektetést igényelnek, de minden jel arra mutat, hogy ezek most sokszorosan megtérülhetnek.

A mostani időszak ugyanis minden nehézsége ellenére lehetőséget ad arra is, hogy a legjobb döntéseket hozó sütőipari cégek, pékségek olyan versenyelőnyre tegyenek szert, amely „normál” körülmények közt elképzelhetetlen. Aki kész a hatékonyságot fokozó technológiai beruházások útjára lépni, a Kogép számtalanszor bizonyított szakértelmére bátran támaszkodhat! Azzal kapcsolatban, hogy egy adott vállalkozás számára mi a legmegfelelőbb következő lépés, 2023-ban is forduljanak hozzánk bizalommal!