Megdrágult a nitrogénes hűtés? A Kogépnek van rá alternatívája!

Az utóbbi időben több ügyfelünk is jelezte, hogy a folyékony nitrogénes hűtő-sokkoló rendszerek üzemeltetése mostanra annyira megdrágult, hogy a technológia lényegében elvesztette azt a vonzerejét, ami miatt számos hazai pékség fantáziát látott benne. A gazdaságosabb alternatívákat kereső vállalkozásoknak a sütőipari gépek specialistájaként a Kogép mérettől, termékpalettától és egyéb adottságoktól függően több megoldást is kínál, amelyek kifogástalan hűtési minőség mellett jól tervezhető költségeket biztosítanak, ami napjaink kiszámíthatatlan körülményei között fontos szemponttá vált.

A többnyire bérleti díjas rendszerben telepített, folyékony nitrogénes hűtő-sokkolók korábban valóban kedvező választást jelenthettek azon pékipari cégek számára, amelyek alacsony kockázattal akartak belevágni a pékáruk vagy épp cukrászati termékek fagyasztásába. A folyamatos pótlásra szoruló folyékony nitrogén előállítása azonban rendkívül energiaigényes, így a közelmúlt árrobbanása is fokozott mértékben érintette ezt az anyagot.

A Kogéphez eljutott információk szerint a szállítmányok árai (és az egyéb kapcsolódó költségek) nemcsak rendkívül megdrágultak, hanem – ami talán még rosszabb – szinte előzetesen kalkulálhatatlanná váltak, ami miatt az üzemeltetés mára nem gazdaságos. Tekintve, hogy a gyorsfagyasztott péktermékek iránt továbbra is óriási és egyre növekvő a kereslet, természetes, hogy az érintett sütödék igyekeznek más megoldás után nézni. Márpedig a fenti fejlemények tükrében a hagyományos, konvenciós, légkeveréses sokkolók reális, megfontolandó lehetőséggé váltak, a Kogép portfoliójában pedig a kis- és közepes péküzemektől az ipari szegmensig mindenki találhat ezek közül számára optimális hűtéstechnikai- és kelesztő berendezéseket.

Az induló pékségeknek, akár tesztüzemi jelleggel kiválóak lehetnek a Castelmac gyártócég „Plug and Play” („Dugd be és használd”) elven működő berendezései. Ezek a Tecnomac név alatt futó sütőipari gépek nagyjából 5-10 sütőlemezes kapacitásra kínálnak megtérülő beruházást jelentő, költségbarát módon üzemeltethető opciót.

Ahogy haladunk a nagyobb volumenek és a szélesebb termékskála felé, már az iceCool által jegyzett sokkolók számítanak az ideális választásnak. Ezek az 1 sütőkocsistól egészen a 10 kocsis rendszerekig egyedileg méretezhetőek, a Kogép szakembereinek segítségével így maximálisan az adott hely lehetőségeire és igényeire szabható a korszerű technológia.

Ezenkívül természetesen rendelkezünk megoldással arra az esetre is, ha egy sütöde kimondottan nagy mennyiséget gyárt egyféle termékből: a Heinen modern kelesztő- és sokkoló spiráljai zökkenőmentesen illeszthetőek a magas fokon automatizált gyártósorokba is.

A hagyományos, konvenciós, légkeveréses sokkolók freonos (pl. R448, R452) vagy ipari méret esetén gyakran szén-dioxidos vagy ammóniás hűtőközeget használnak, ami a folyékony nitrogénes rendszerekkel azonos hűtési minőséget garantál. Ráadásul ezek egyaránt zárt rendszerek, amelyek normál esetben évekig hatékonyan működnek a kezdetkor betáplált hűtőközeggel, így nincs szükség folyamatos feltöltésre. Annyit azonban hozzá kell tenni, hogy a légkeveréses sokkolókkal a fagyasztás valamivel tovább tart, amit a kapacitások tervezésekor számításba kell venni.

A Kogépre azonban a megszokott módon minden, a beruházással kapcsolatos lépésben, így a rendszer részleteinek pontos kialakításában is számíthatnak a pékipari vállalkozások. Komplex szolgáltatásunk a csúcsminőségi sütőipari berendezések beszerzésén és szakszerű beüzemelésén túl a folyamatos háttértámogatásra és szükség esetén a precíz szervizelésre, illetve az alkatrész-utánpótlás biztosítására is kiterjed. Ez a számtalan ügyfelünknél bizonyított stabil háttér is kell ahhoz, hogy kijelenthessük: a hagyományos, légkeveréses sokkolók a mai hektikus viszonyok közt kiszámítható, kedvező üzemeltetési költségű és hosszútávon megtérülő befektetést jelenthetnek a legkülönfélébb méretű pékségek számára!