Elsőrangú csomagológépeket vittünk a „legek” sütőipari üzemébe

Alaposan bejárta a sajtót a hír, miszerint a közelmúltban hivatalosan is átadták a Lipóti Tóth és Társai Zrt. új, 20 milliárd forint összértékű beruházásból elkészült sütőipari üzemét Hatvanban. Az ország, sőt a régió legnagyobb és legkorszerűbb kenyér-, péksütemény- és finompékáru-gyártó üzeme nemcsak a volumenek, hanem többek közt a hatékonyság és a rugalmasság terén is óriási fejlődést hoz a Lipóti Pékség hálózatának. A projekt pedig a Kogép számára is fontos mérföldkő, hiszen az óriási kapacitású vonalak komplex csomagoló gépsorainak beszerzéséről és teljes körű telepítéséről a sütőipari gépek specialistájaként cégünk gondoskodott.

A Kogép szakértői csapatának az évek során volt szerencséje megismerni jó pár modern, nyugat-európai sütőipari üzemet is, ez alapján pedig kijelenthetjük, hogy a lényegében egy időben zajló hatvani fejlesztések még ezzel a mércével mérve is szinte példa nélküliek. Az avatóünnepségen Tóth Péter József alapító-tulajdonos elmondta, hogy a beruházással a több mint 30 éves társaság célja a nemzetközi versenyképesség erősítése, valamint a hazai piacon néhány éven belül teljes országos lefedettséget biztosító üzlethálózat kiépítése. Nyugodtan mondhatjuk, ehhez sok más mellett kiváló alapot biztosítanak a kb. 20 ezer négyzetméteres sütőipari üzem már működő vonalain munkába állt csúcsminőségű csomagológépek is.

A közkedvelt Lipóti kiflik nem kevesebb mint 24 ezer db/órás kapacitású gyártósorába integrált Ilapak Vision 2000 függőleges csomagolópálya a Kogép történetében is kuriózum, hiszen egy igen fejlett kameraszámlálós technológiáról van szó. A berendezés videókamerája valós idejű képet alkot a szállítópálya termékáramlásáról, intelligens szoftvere segítségével pedig nagy pontossággal képes az előre meghatározott darabszámú terméket továbbítani a síkfóliás csomagológépbe. Az Ilapak technológiájának egyik legfőbb előnye, hogy a lehető legkisebb beavatkozással képes egyenlő számú egységeket képezni, ami maximálisan támogatja a gyors, precíz termelést.

A csomagolóberendezés után a precízen hegesztett tasakok kartondobozokba kerülnek, és mind a zacskókon, mind a dobozokon helyet kapnak a megfelelő jelölések is. A csomagolóvonal összetettségére jellemző, hogy 10-nél is több egységből áll (többek közt fémdetektor is megtalálható benne), ráadásul a további bővítés lehetősége is adott: a csomagológépek világszínvonalú gyártójának az IMA csoporton belül akad megoldása például a kész kartondobozok raklapokra helyezésére is.

Az ugyancsak a Lipóti Pékségek slágertermékeinek számító veknikenyerek és cipók gyártósorán 3 darab Ilapak Carrera 1500 vízszintes csomagológép került beüzemelésre, melyek együttesen 8 ezer db/órás sebességre képesek. A sütőiparban is előszeretettel alkalmazott csomagolóberendezés kézi- és automatikus adagolásra is konfigurálható, így akár operátorok közreműködése nélküli munkafolyamatba is tökéletesen integrálható. Sőt, a hatvani sütőipari üzem korszerű rendszere úgy lett kialakítva, hogy a jövőben úgynevezett „Pick and Place” robotok is bevethetőek legyenek a maximális hatékonyság érdekében. A modern vízszintes csomagolópálya további érdekessége, hogy forró termékek kerülnek a tasakokba, amelyek útja a spirálpályás sokkolókba vezet.

A hazai vásárlók körében továbbra is népszerű napi, friss kenyerek gyártósorán a Hartmann 3 darab Selectra SL 30 szeletelőgépe és 3 darab GBK 420 csomagológépe állt szolgálatba a Kogép jóvoltából, melyeknek összességében 8 ezer db/órás kapacitással kell megbirkózniuk. A Hartmann által kifejlesztett csomagolóberendezések egészben vagy félben is képesek zacskózni a kenyereket, mindezt biztonságos és a termékek megfelelő minőségét, élettartamát garantáló zárás mellett.

Már a fentiekből is kiderül, hogy a hatvani sütőipari csúcsüzemben felállított technológia nagyfokú rugalmasságot tesz lehetővé a vállalatnak a termelés során, ezt a flexibilitást pedig tovább fokozza, hogy a szállítópályák kialakítása lehetőséget ad arra is, hogy akár egyik termék gyártósoráról egy másik csomagolóvonalra küldjenek termékeket.

Összességében elmondható, hogy egy olyan pékárugyártó üzem került átadásra most, amelyre méltán lehet büszke a Lipóti Tóth és Társai Zrt., sőt az egész magyar sütőipar és gazdaság is. A szektorunkat gyakran éri az a kritika, hogy nem elég hatékony, de az biztos, hogy ez a beruházás igencsak öles lépést jelent a jó irányba, legyen szó az alapanyag, a munkaerő vagy épp az energia megtakarításáról.

Az ünnepélyes felavatáskor Tóth Péter tulajdonos kiemelte, hogy a cégcsoportnak a technológiai fejlesztéssel párhuzamosan számos téren előre kellett lépnie, a projekt lebonyolítása során pedig egyértelművé vált, hogy ez szervezeti szinten, további kiváló szakemberek érkezésével meg is történt. A mindvégig kitűnő együttműködésünk pedig folytatódik, hiszen zajlik még a rendszer további optimalizációja például annak érdekében, hogy a csomagolóanyag-felhasználás is a lehető leggazdaságosabb legyen. Ezenkívül a Kogép, a ránk jellemző komplex szolgáltatás jegyében, a működési tapasztalatok alapján felvetődő egyedi ügyféligények esetén minden esetben egyeztet a korszerű csomagológépek gyártóival, és igyekszünk megtalálni a megoldásokat, hogy sikerüljön teljes mértékben kiaknázni azt az óriási potenciált, ami ebben a valóban nemzetközi színvonalú üzemben rejlik.