Lehet fenntarthatóbb a péktermékek csomagolása – ez is kiderült az idei Interpackon!

Május 4. és 10. között sikerrel lezajlott a csomagolástechnikai megoldások elsőszámú nemzetközi szakkiállítása és vásárja, a 2023-as Interpack, amelyen a péküzemeknek szánt technológiák is fontos szerepet kaptak. Ennek megfelelően a düsseldorfi helyszínről a sütőipari gépek specialistájaként a Kogép szakemberei sem hiányozhattak, főként, hogy két partnerünk, a GHD Hartmann és az IMA Grouphoz tartozó Ilapak standjai is bővelkedtek az újdonságokban, érdekességekben. Ezeket igyekszünk most röviden összefoglalni!

Az „alapesetben” háromévente sorra kerülő Interpack legutóbb a koronavírus-járvány miatt elmaradt, vagyis a csomagolási szektor már 6 éve várt egy igazán rangos, élő rendezvényre. Az ennek megfelelően kifejezetten jó hangulatú eseményen a hivatalos weboldal tájékoztatás szerint 61 országból 2807 kiállító, valamint 156 országból összesen 143 ezer látogató vett részt.

Nagy érdeklődés övezte a sütőiparra vonatkozó megoldásokat is, nem is véletlenül: a csomagolt pékáruk iránti kereslet növekedése az egyik legerősebb trendnek számít manapság a szektorban. Az erre reagálni kívánó pékipari üzemek számára jó hír, hogy a felfutóban lévő termékek (pl. toastkenyér, gyorsfagyasztott pékáru) gyártása – ahogy arra korábban mi is kitértünk – kifejezetten hatékonyan automatizálható, beleértve a csomagolási eljárásokat.

Ahogy azt a helyszínen személyesen jelen lévő munkatársaink kiemelték, az idei Interpack kulcsszava a fenntarthatóság volt. Ezzel együtt természetesen az olyan hosszú ideje hangsúlyos témák, mint a digitalizáció vagy a hatékonyságnövelés sem szorultak háttérbe, ám a jelek szerint az ökológiai lábnyom csökkentése most mindenkinél középpontban van. A sütőipari csomagolási megoldások szempontjából ez azért is releváns, mert a hosszú eltarthatóságú pékáru ma jellemzően műanyag (polietilén, polipropilén) zacskókba kerül, amiket az Európai Unió egyre inkább száműzni készül.

A GHD Hartmann már reagált is erre a helyzetre, és kifejlesztette a GBK240 berendezését, amely papíralapú, előregyártott tasakba csomagolja a kenyereket. A korszerű sütőipari gép egy pálca segítségével feltekeri a zacskó végét, majd ráhajtja azt a tasak testére, és egy címkével hozzáragasztja ahhoz. A gyártó weboldalán keresztül egy videót is meg lehet tekinteni a csomagológép működéséről.

Környezettudatos szempontból a módszer további előnye, hogy nem használ klipszszalagot, amely általában kétkomponensű (műanyag+fém), így nem újrahasznosítható, és többnyire a kukában végzi. A műanyag-felhasználás csökkentése mellett ráadásul az új technológia mellett szólhat az is, hogy a papírtasak miatt a kész, becsomagolt termék kevésbé kelt ipari benyomást, azaz kézműves- és prémiumjellegűnek is hat.

Elnézve az uniós szabályozás irányelveit, illetve a zöld üzenetekre egyre fogékonyabb vásárlók elvárásait, könnyen elképzelhető, hogy a papír alkalmazása a csomagolt péktermékeknél rövidesen Magyarországon is megszokottá válik. A GHD Hartmann új technológiájával és a Kogép hozzá tartozó szakértelmével az előrelátó sütőipari vállalatok már most elkezdhetik a felkészülést erre az átállásra, amely a minőség, a higiénia, a biztonság és a termelékenység terén sem jár kompromisszumokkal.

Ami az Ilapakot is az ernyője alatt tudó IMA Groupot illeti, rendkívül széles palettájú csomagolóipari óriásként nekik egyértelműen ez volt az esztendő főeseménye, ennek megfelelően egymaguk megtöltöttek egy nagyjából 5000 m2-es csarnokot. Az egész kiállítás legnagyobb „standján” ott voltak az Ilapak általunk is előszeretettel ajánlott síkfóliás és függőleges csomagológépei, valamint további, egészen figyelemre méltó kapacitással bíró élelmiszeripari berendezések. Az IMA eszköztárában a teljesség igénye nélkül akad megoldás percenként 450 teafilter, percenként 1000 leveskocka vagy épp óránként 30 ezer pohárdesszert kifogástalan csomagolására, de láthattak az érdeklődők „akció közben” kávékapszulákat, joghurtokat és a gyorséttermekből ismerős szószos tálkákat is.

Mindezt azért is említettük meg, mert egyeztetéseink alapján jó esély van arra, hogy a Kogép rövidesen az IMA Csoport teljes portfoliójának hazai forgalmazójává válhat, azaz a modern sütőipari gépek mellett a vállalat összes berendezésére tudunk majd ajánlatot adni ügyfeleinknek.

Az Interpackon egyébként a pékségek döntéshozóinak aktív jelenléte miatt több sütőipari partnerünk is képviseltette magát, a WP Csoporttól a Diosnán és a Heinenen át a J4-ig. Mindannyian jelezték, hogy már gőzerővel készülnek a következő nagy rendezvényre, a sütőipari cégek legfontosabb szakmai eseményének számító IBA-ra. Aki érdeklődik az október 22. és 26. közt Münchenben rendezendő kiállítás és szakvásár iránt, forduljon a Kogéphez bizalommal!