Hibrid kazánnal még több előnyt nyújtanak a thermoolajos kemencék

A Kogép csapata nemrég a thermoolajos sütőipari kemencéiről ismert Heuft németországi központjában járt, partnerünk pedig egy olyan újdonságuk részleteit is megosztotta kollégáinkkal, ami a hazai péküzemek számára is előremutató beruházást jelenthet. Mostani cikkünkben így az energiahatékonyság és a minőség terén is élen járó technológiát, illetve a hozzá kapcsolható, frissen bemutatott hibrid kazánt igyekszünk közelebb hozni az érdeklődő sütőipari vállalkozásokhoz.

Munkatársaink legutóbb 7 éve jártak a Koblenz közelében, Bellben található Heuft-üzemben, ahol ez idő alatt megduplázódott, azaz mostanra nagyjából 15 ezer négyzetméteresre nőtt a gyártóterület. Az óriási fejlődés nem is véletlen, a cég megoldásai ugyanis az utóbbi időben egyre keresettebbek a piacon, különös tekintettel a DACH-régióra (Németország, Ausztria, Svájc). A sütőipari gépek specialistája, a Kogép jóvoltából pedig idehaza is egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a Heuft berendezései, elsősorban a nagyobb, ipari pékségek szegmensében.

A vállalat neve egybeforrt a thermo-olajos technológiával, ami a többszintes alagútkemencéktől a kocsirendszerű Thermo-Roll berendezéseken és a forgóállványos kemencéken át egészen az etázskemencékig többféle változatban is elérhető. Egy némiképp elrugaszkodott példával élve a házak radiátoros fűtéséhez hasonlítható rendszernél egy központi kazán melegíti fel a csőhálózatban szivattyú segítségével „keringtetett” olajat, amely a megfelelő sütési szinteken adja le a szükséges hőt.

A módszer egyik előnye az energiahatékonyság, vagyis hogy a thermoolaj minimális veszteséggel képes leadni a hőt. A sütőiparban egyfajta „hüvelykujjszabály”, hogy 1 négyzetméternyi sütőfelület felfűtéséhez 10 kW energiára van szükség, amivel 1 óra alatt nagyjából 10 kg-nyi péktermék készíthető el. A Heuft módszerével a tapasztalatok szerint ugyanezeket a számokat 6 kW-nyi energiával lehet produkálni, ami 40%-os hatékonyságnövekedést jelent.

Azok az ügyfeleink, akik már letették a voksukat a thermoolajos eljárás mellett, nemcsak emiatt szavaztak bizalmat a Heuft technológiájának és a Kogép hozzá tartozó, komplex szakmai támogatásának, hanem a kiváló sütési minőség miatt is. Ennek hátterében az áll, hogy thermoolaj használatakor a hőátadó közeg és a sütőtér közti hőmérséklet-különbség mindössze 15 Celsius-fok – szemben az elektromos fűtőbetétnél jelentkező 100 fokos vagy a ciklotermikus kemencékre jellemző 60-70 fokos értékkel. Márpedig minél kisebb ez a bizonyos, iskolai fizikaórákról talán még ismerős „delta T”, annál kevésbé szárad ki a termék. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy egyenletes sütési minőségben a thermoolajos kemencék jelentik a csúcsot.

Hibrid kazánnal még biztosabb alapokra helyezheti sütödéjét

Fentebb már esett szó a thermoolajos rendszerekhez tartozó központi kazánról, amely a sütőiparban megszokott módon jellemzően elektromos árammal, gázzal vagy olajjal működik. Ilyen téren állt elő most egy jelentős innovációval a Heuft: az úgynevezett hibrid kazánjuk opcionálisan többféle energiahordozóval is működtethető, amelyek közt a lehetőségek és az igények szerint szabadon lehet váltani.

Mindez az itthoni sütőipari vállalkozások számára is releváns lehet, hiszen egyre többen szerelnek fel például napelemeket, a panelek által termelt energia pedig ezzel a módszerrel a kemencék fűtésére is felhasználható. Amennyiben pedig ez épp nem áll rendelkezésre, a rendszer zökkenőmentesen átállhat más forrásra (pl. gáz).

A Heuft a hibrid kazánt az Európát érintő energiakrízisre válaszul alkotta meg, de hozzátehetjük, hogy a közelmúlt eseményeitől függetlenül is egyre erősebb trend, hogy a világ a fosszilis energiahordozók felől a megújulók irányába fordul. Egy ilyen jövőálló beruházással a sütőipari vállalatok nagyban csökkenthetik a külső körülményeknek való kitettségüket, kockázataikat, egyúttal fokozhatják működésük rugalmasságát, ami megtérülési szempontból is előnyös.

Mindezt figyelembe véve az új megoldást bátran ajánljuk a már Heuft-rendszerrel dolgozó péküzemeknek, illetve azoknak is, akik új technológia kiépítését, a termelés megkezdését tervezik, és a thermoolajos technológiára esik a választásuk. Aki így tenne, a Kogép szakembereihez ezzel kapcsolatban is bizalommal fordulhat!

 

Megújult az iceCool logója

A Heuft központjában zajló közelmúltbeli esemény másik apropója volt, hogy a cégcsoport érdekeltségébe tartozó iceCool brand új logót kapott. A korszerű hűtéstechnológiai berendezések, melyeket a Kogép szintén teljes körű, szervizelésre is kiterjedő szolgáltatás mellett biztosít a hazai pékségeknek, továbbra is a piacon jól csengő iceCool néven futnak majd, emblémájukat azonban most hozzáigazították a Heuftéhoz.