Automatizált vonalvégi rendszerező megoldások, egyénre szabottan

A sütőipari gépek specialistájaként a Kogép hosszú ideje törekszik arra, hogy a hazai pékségek, péküzemek számára elérhetővé tegye az innovatív nemzetközi gyártók korszerű, napjaink kihívásaira reagáló technológiáját. Ebbe a sorba tökéletesen illeszkednek egyik legújabb parterünk, az SR Pack vonalvégi termékrendszerező megoldásai is. A dán vállalat komplex berendezései Nyugat-Európában rendkívül keresettek, a magyar munkaerőpiaci nehézségeket látva pedig egyre inkább úgy fest, a nagyobb üzemekben itthon is megérett a helyzet a bevetésükre. 

A mostanra már idehaza messze nem példa nélküli, több ezer, vagy éppen több tízezer db/óra kapacitású pékárugyártó vonal végén jellemzően legalább 4-5 ember végzi a termékek rekeszekbe vagy dobozokba pakolását, majd a palettázással, komissiózással járó feladatokat. Az SR Pack megoldásai révén erről a monoton folyamatról akár egyetlen operátor közreműködésével gondoskodhatnak a sütőipari vállalatok. Mindezt ráadásul úgy, hogy a működési költségek csökkentése mellett a munka minőségét illetően sem lesz ok az aggodalomra.

A komplex rendszer „lelke” a BXF szériás rakodóplatform, amely a gyártósorról érkező, már becsomagolt kenyereket, pékárukat tudja kartondobozokba vagy műanyag rekeszekbe (adott esetben akár mindkettőbe) rendezni az ügyfél által meghatározott séma szerint.

Fontos kiemelni, hogy a műveletek során egyáltalán nincs szükség a termékek megemelésére, ami jelentősen csökkenti a sérülések kockázatát. Ehelyett a berendezés oldalirányú termékbefogást, pozicionálást követően, a legnagyobb gondossággal „ejti bele” egyidejűleg a rekeszekbe a kenyereket vagy más péktermékeket, ezzel garantálva, hogy azok megőrizzék a vásárlók által elvárt formájukat, textúrájukat.

Ugyancsak az SR Pack technológiája mellett szól a rendkívül rövid átállási idő: a rendszer nagyjából 10 perc alatt, zökkenőmentesen programozható át másfajta termékre vagy dobozméretre. Ha ehhez hozzátesszük az egyszerűen kezelhető, érintőképernyős vezérlést, akkor tényleg nem túlzás, hogy ezzel a vonalvégi rendszerező megoldással az egyik leghatékonyabb és legrugalmasabb módon lehet a korábban kézi munkaerőt igénylő tevékenységeket automatizálni.

A berendezésekhez a további munkaerő-megtakarítás érdekében számos további egységet is lehet kapcsolni. Hogy csak egyet említsünk, akad a dán vállalatnak megoldása a kartonfelállításra is. Ennek alkalmazásakor csak a kartonlapokat kell adagolni a gépbe, a kész dobozok hajtogatása, a pékáru azokba való behelyezése, majd a doboztetők leragasztása már automatikusan megy végbe.

A dán cég innovációjának további erénye, hogy a rendszerek kialakítása sosem kész sablonok alapján, hanem minden esetben az adott sütőipari vállalat pontos igényeire és lehetőségeire méretezetten történik. Ennek megfelelően érdeklődés esetén az SR Pack és a Kogép szakemberei közösen felkeresik a telepítés helyszínét, és 3D szkenner segítségével tűpontosan felmérik az adott területet. A kapacitásadatok és más elvárások egyeztetése után így a leendő rendszer az üzemről készülő, hű rajzba kerül betervezésre, minden szóba jöhető szempont szerint optimalizálva.

Szintén érdemes megemlíteni, hogy az SR Pack szorosan együttműködik a sütőipari csomagolóberendezések már itthon is jól ismert – és Magyarországon ugyancsak kizárólag a Kogép által képviselt – német gyártójával, a GHD Hartmannal. A BXF rakodóplatformok fejlesztésének fókuszában ennek megfelelően mindig is ott volt a legkorszerűbb csomagológépek sebességének problémamentes lekövetése is. A hazai péküzemeknek így megvan a lehetőségük arra is, hogy gondosan összehangolt, teljes körű megoldást találjanak a nagy volumenű csomagolásra és a vonalvégi rendszerezésre. Mindezt egykézből, a Kogép jóvoltából, melynek szolgáltatása – ahogy azt megbízóink megszokhatták – a sütőipari gépek beszerzésétől azok szakszerű beüzemelésén át az utólagos szervizelésig mindenre kiterjed.