Bizonyított a Wachtel Piccolo a Kenyérlelke fesztiválon

A 2020-as esztendő megtanított becsülni minden olyan rendezvényt, ami biztonsággal megtartható. Ezért is volt örömteli, hogy „a hagyományosan sütők találkozója”, a Kenyérlelke fesztivál idén sem maradt el.
Kifejezetten sikeresen zajlott le augusztus 19-20-án, a budapesti MOM Kulturális Központ melletti sétányon. Ebben pedig nem kis szerepe volt az idehaza kizárólag a Kogép Kereskedelmi Kft. által forgalmazott Wachtel Piccolo kemencének!
A koronavírus-járvány többek közt az otthoni sütés forradalmát is elhozta, ami szakértők szerint hosszútávon hatással lesz arra, mit tart a többség „jó” kenyérnek, pékárunak. Ebben a helyzetben különösen felértékelődnek azok az események, fórumok, ahol a szakma képviselői új információkat gyűjthetnek, tapasztalatot cserélhetnek egymással. Mindez meglátszott az immár hatodik alkalommal megrendezett Kenyérlelke fesztivál névsorán is, hiszen túlzás nélkül az összes jelentős kézműves pékség képviseltette magát a rendezvényen.
Az ismert körülmények miatt a szervezők ezúttal regisztrációhoz kötötték a részvételt, ennek hatására a jelenlévők között a korábbiaknál valamelyest nagyobb arányban voltak jelen a szakma szereplői. A jól megszokott baráti légkör ezzel együtt is adott volt, amiről a színvonalas kísérőprogramok mellett többek közt a kitelepülő kézműves sörmanufaktúrák, borászatok és más gasztronómiai műhelyek gondoskodtak.
A mára tradicionálisnak mondható rendezvény nemcsak fontos és színvonalas találkozási pont, hanem egyben rangos verseny is. Az otthon sütők és a pékségek ezúttal is 5-5 kategóriában mérhették össze tudásukat, amelyek közül 4 már ismerős volt tavalyról: fehér- és félbarna kenyér (1000 gramm), teljes kiőrlésű kenyér (500-1000 g), bagett (290-310 g), illetve croissant (50-80 g). Az újdonságot a kendermagos kenyerek jelentették. Tekintve, hogy ezek a fentieknél jóval kevésbé elterjedtek, a feladat a többséget jelentős kihívás elé állította, ennek ellenére nyugodtan kijelenthetjük, hogy kifejezetten szép kenyerek születtek ebben a vetélkedésben is.
Az otthonsütők a versenyre már a kész remekműveiket hozták, a profik azonban idén is a helyszínen készítették el a tésztát, hogy aztán 20-án délig kisüssék azokat a színpadon felállított Wachtel Piccolo kétszintes, elektromos etázskemencében. Az érdeklődés mértékét jól jelzi, hogy a német gyártó csúcsminőségű berendezése hajnaltól a délelőtti órákig folyamatosan üzemelt, és bizony csak a kivételes teljesítményének, megbízhatóságának és precíz szabályozhatóságának köszönhető, hogy végül minden „versenymű” időben elkészült, méghozzá a visszajelzések alapján az elvárt magas színvonalon.
Ebben nagy segítség volt, hogy a kemence mindkét szintje külön vezérelhető. A termékek látványos fejlődéséért a 16,5 és a 20 centiméter magasságú „herten” is egy-egy speciális kőlap felel, együttműködve az egyenletes hőleadást biztosító, kerámiabevonatos fűtőbetétekkel. A korszerű eszközt egyébként a résztvevők körülbelül egyharmada jól ismerte, a többieknek pedig kérdés esetén a Wachtel által delegált mesterpék, Wolfgang Nitz segített a pontos kezelésben.
Összességében elmondható, hogy az ezúttal is remek hangulatú fesztivál ismét sokat tett azért, hogy országszerte olyan termékek készüljenek a sütödékben, amelyek segítenek az „igazi kenyér” fogalmát elültetni minél több ember gondolkodásában.
Közben pedig mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy ha minden szempontból kiváló, kézműves pékáruval akar kedvében járni az egyre igényesebb vevőknek, akkor jelenleg a Wachtel Piccolo etázskemence, illetve a német cég hazai partnere, a Kogép komplex szolgáltatása jelentheti a legjobb választást.