Bemutatjuk a zsemlevonalak „császárait”!

Mivel tud versenyelőnyre szert tenni egy sütőipari vállalkozás napjaink egyre élesedő piaci helyzetében: ha a többség által használt gépeket választja, vagy ha egy innovatív, a gazdaságosság, a hatékonyság és a termékminőség terén is számos egyedi előnyt felvonultató megoldásra szavaz? Az automatizált zsemlevonalak terén utóbbit ma egyértelműen a WP berendezései képviselik. A német gyártó szakemberei a Kogép csapatának kíséretében a közelmúltban több hazai péküzemben is bemutatták technológiájuk erényeit, a fogadtatás pedig rendkívül pozitív volt. A sütőipari berendezések specialistájaként most röviden összefoglaljuk, miért gondoljuk, hogy a WP már most is keresettnek számító termékei egyre népszerűbbek lesznek a hazai pékségek körében is.

Az automatizált zsemlevonalak világában a belépőszintet a kifejezetten kis helyigényű (3x1 méteres alapterületű és 2,2 méter magas) WP Miniroll jelenti. A kompakt sütőipari berendezés óránként 3-5 ezer db zsemle vagy hosszformázott termék (pl. buci) gyártására képes, így ideális választás lehet azoknak a pékségeknek, amelyek napi 10-20 ezres volumenű termelésre keresnek nagy előrelépést biztosító megoldást.

A gyorsan üzembe helyezhető WP Miniroll az integrált egységeinek köszönhetően az osztás-gömbölyítés, a pihentetés, a hosszformázás és a tálcára rakás lépéseit automatizálja, mindezt egyetlen operátor közreműködésével. Tapasztalataink szerint így például egy olyan sütödében, ahol 2 kézi zsemleosztó és -gömbölyítő teljesít szolgálatot, a Miniroll a produktivitás új dimenzióját hozhatja el, ami a mostani munkaerőhiányos helyzetben a siker kulcsa lehet.

A WP Selecta Modular már a közepes pékségek terepe a maga 4500-9000 db/órás kapacitásával, ám a helytakarékosság természetesen ennél is szempont volt, amiről többek közt a pihentetőpálya alatt elhelyezett lerakóegység gondoskodik. Ezzel a korszerű sütőipari géppel a klasszikus zsemlék és hosszformázott termékek mellett a vágott és bélyegzett pékáruk iránti keresletet is ki lehet szolgálni, legyen szó vágott zsemléről, „fonott kalácsról”, illetve császárzsemléről, margarétazsemléről vagy épp „briósról”.

Itt már különálló osztó- és gömbölyítőegységet találunk, a berendezés egyik legfőbb erőssége pedig a gömbölyítési elvből adódik. A gömbölyítődobnak és az azt körülölelő gömbölyítőszalagnak köszönhetően a folyamat több osztási ütem alatt megy végbe, ami a közvetlen technológiai vetélytársakhoz képest azonos kapacitás mellett négyszer hosszabb gömbölyítési időt eredményez. A WP megoldása tehát „finomabban” bánik a tésztával, a tulajdonosok (és a vásárlók) így esztétikusabb és jobb szerkezetű termékeket kapnak.

A Selecta Modular kapcsán érdemes kitérni a WP automatizált zsemlevonalainak néhány további, speciális előnyére is. Ilyen például, hogy a hosszformázó a pihentetőegységbe van integrálva, így a hosszformázásra csak a pihentetés félideje után kerül sor, ami megint csak egy, a riválisoknál jobb termékminőséget garantáló, kíméletes eljárás. A hatékonyságnövelés eszközei közé tartoznak a carousel-rendszerű bélyegzők, amelyek egyetlen fordítómozdulattal cserélhetők, így nemcsak gyorsítják a munkát, de a ki-behelyezéssel és tárolással kapcsolatos kockázatokat is kiküszöbölik. Ugyancsak az átállásoknál takarít meg jelentős időt, hogy a gömbölyű és hosszúkás termékekhez tartozó bélyegzőkelyheket nem kell egyesével átforgatni (mivel minden második bélyegzőbölcső különböző), így automatikusan, receptúraprogram szerint lehet váltani a hosszformázott és a gömbölyített péktermékek közt.

Az pedig már a költségmegtakarítás szempontjából lényeges, hogy a pihentetőbölcsők filcbetétje kipattintható, így szennyeződés esetén nem kell a komplett egységet cserélni. A WP sütőipari gépeit egyébként is kimondottan gazdaságos üzemeltethetőség jellemzi, magas járulékos költségek nélkül. Sokatmondó egyebek mellett az is, hogy a nagy presztízsű gyártó automatizált zsemlevonalaiba az olcsóbb fenntartás jegyében kereskedelmi forgalomban könnyen beszerezhető, sztenderd UV-lámpák is beszerelhetőek.

Természetesen a piacon páratlan előnyök felsorolása ezzel még messze nem teljes, mint ahogy a WP kapcsolódó palettája is bőven rejt még lehetőségeket a hazai sütőipari vállalatok számára. Akik az eddig leírtaknál nagyobb kapacitásokban gondolkoznak, a WP-csoport égiszén belül a Kemper megoldásai között találhatják meg számításaikat, pl. az akár 36 ezer db/órás teljesítményű, ipari zsemlevonalak képében. Ha pedig valaki a beruházás keretében a kifligyártást is automatizálná, fontos tudnia, hogy a szóban forgó berendezésekhez tartozik egy oldalra kihordó szalag is, amely képes egy külső (akár már meglévő) kiflisodróba adagolni a termékeket. A még nagyobb hatékonyság érdekében pedig készek vagyunk a vonalba integrált kiflisodrót magába foglaló, komplex technológiát (WP Multiroll) is biztosítani.

Akármelyik automatizált zsemlevonalról is legyen szó, a berendezések beszerzésén túl a Kogép szakértői a tőlünk megszokott módon azok beüzemeléséről és utólagos szervizeléséről is megbízhatóan gondoskodnak. Ennek részeként például minden egyes WP sütőipari berendezés használatba vételéhez Németországból érkező pékmestert hívunk. A magyar pékségeknek kivételes versenyelőnyt garantáló gépeket meglévő és leendő partnereink érdeklődés esetén megtekinthetik és tesztelhetik a gyártó dinkelsbühli technológiai centrumában.