Automatizálná pékségét? Válassza az aranyközéputat!

A Kogép több mint negyedszázados fennállása óta folyamatosan elemzi a piac trendjeit, kihívásait, igényeit, és igyekszik ezeknek megfelelő sütőipari gépekkel, megoldásokkal ellátni a hazai vállalkozásokat. Ennek legújabb állomása, hogy a német WP márka kizárólagos forgalmazójaként elhoztuk Magyarországra a WP Page félautomata vetőszerkezetet, amely több szempontból is jelentős versenyelőnyhöz juttathatja a pékségeket. A WP Matador etázskemencékkel tökéletesen integrálható berendezést sikerrel telepítettük a Príma Pék budakalászi üzemében, ahol tudják, hogy ez a jövő útja!

Az 1994-es alapítástól kezdve a Kogép összesen 3 automata vetőszerkezetet üzemelt be, az ágazatra való rálátásunk révén pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy az ilyen sütőipari berendezések száma országos szinten is egyszámjegyű. Ez nemcsak a technológia terén etalonnak számító Németországgal, hanem a szomszédos Ausztriával összevetve is rendkívül alacsony arány. Pedig tőlünk nyugatra jó okuk van arra, hogy a pékipar nagymértékben támaszkodjon az ilyen megoldásokra. Egy korszerű vetőszerkezet ugyanis hatékonyabbá teszi a vetési és kiszedési folyamatokat, és ami a mostani munkaerőhiányos helyzetben talán még fontosabb, segít kímélni a dolgozókat a jelentős fizikai igénybevételtől.

A WP Page félautomata vetőszerkezettel nem kell jelentős kompromisszumokat kötni az említett előnyök terén, miközben az automata berendezésekhez képest jóval kisebb helyigénnyel és alacsonyabb beruházási költséggel tudnak kalkulálni a sütőipari vállalkozások. Ez az „aranyközépút” ideális választás lehet azoknak a pékségeknek, ahol etázskemencével sütnek. A Kogép szakértői csapata a WP Matadort ajánlja, amelyek a piacon elérhető leghatékonyabb, legrugalmasabb etázskemencéknek számítanak, ráadásul kialakításuk révén zökkenőmentesen működnek együtt a WP Page félautomata vetőszerkezetekkel.

A szóban forgó sütőipari berendezés vetőszerkezetét egy operátor mozgathatja két ujjal, a kemencék előtt jobbra-balra, le-föl, illetve be-ki. A vetés a vetőszerkezetre történhet szakajtóból közvetlenül vagy keresztvetőszalagról is. A vetőszerkezet segítségével egyszerűen elsajátítható használat mellett egy kevésbé erős fizikumú dolgozó is egyidejűleg vethet be egy komplett kemenceszintet és a kisült termékeket is egyszerre, kényelmesen tudja kivenni. A WP Page félautomata vetőszerkezet akár 2 vagy 3 széles, 4, 5, vagy 6 szintes etázskemencéhez is használható. A technológiát 30-54 m2-nyi sütőfelülethez optimalizálták, maximális kapacitása pedig 650 kg/óra is lehet, de persze ez a sütési idő, a termékek tömege és azok előkészítési igényének függvényében változhat. A rugalmasságot növeli, hogy akár kisebb termékekhez (pl. zsemle, bagett) is alkalmazható.

A WP Page félautomata vetőszerkezetet úgy alakították ki, hogy a WP Matador kemencéket tökéletesen ki tudja szolgálni. Ezekre az idehaza szintén a Kogép által forgalmazott etázskemencékre garantáltan magas színvonalú, egyenletes és reprodukálható sütés, nagyfokú energiahatékonyság, intelligens gőzelosztó rendszer és érintőképernyős, programozható vezérlés jellemző, 250 receptnyi memóriával. A roppant korszerű sütőipari kemencékben speciális kőlapok találhatók, az egyik különlegességük pedig, hogy 2x3-as csoportonként akár eltérő hőmérsékleten is lehet velük sütni (legfeljebb 40 C°-os különbséggel).

A félautomata vetőszerkezet működése azért is optimalizálható még inkább a WP Matador etázskemencékkel „párba állítva”, mert ez esetben az intelligens vezérlésnek köszönhetően a vetőszerkezet és a kemence kommunikál egymással, azaz, ha feltöltésre kerül egy adott szint, automatikusan elindul a sütés a gőzölés fázisával.

Ahogy a bevezetőben is említettük, mostanra sor került a komplex és a magyar piacon hiánypótló rendszer első telepítésére is, méghozzá az innovatív Príma Péknél, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a technológiai modernizációra, és amelyről – bár még az adaptálás fázisában jár a projekt – eddig pozitív visszajelzések érkeztek. A Kogép által garantált kulcsrakész megoldások jegyében folyamatosan nyomon követjük az első félautomata vetőszerkezet és a hozzá kapcsolt etázskemencék működését, és igény esetén segítünk a rendszer optimalizálásában, karbantartásában, esetleges szervizelésében is.

Ha a trendekre gondolunk, aligha ez volt az utolsó hasonló beruházás a hazai sütőiparban. A kemencevetés mindig is rendkívül nehéz fizikai munka volt, extrém körülmények közt, ennek komfortosabbá (és szinte bárki által végezhetővé) tétele pedig nagy lépés az egyre nehezebben toborozható, szakképzett munkaerő elcsábításában, megtartásában. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a berendezések korszerűsödésével ezeknek a befektetéseknek a megtérülése is egyre kedvezőbb, ráadásul mostanság a támogatói környezet is adott, tényleg egyfajta (fél)automatizációs „bumm” előtt állhat a magyar pékipar.

A küszöbön álló forradalmi változások közepette a Kogép a WP – és más neves márkák – világszínvonalú sütőipari berendezéseivel és a hozzájuk tartozó profi háttérrel áll a fejlesztésben gondolkodók rendelkezésére!