Ezek a trendek a pékipart „sem hagyják hidegen”

Ahogy azt megszokhatták, a Kogép időről időre összegyűjt néhány olyan információt, amelyek segíthetnek a sütőipari cégeknek a lehető leghatékonyabban alkalmazkodni napjaink kihívásaihoz, trendjeihez. Ezúttal olyan, az élelmiszerszektorral kapcsolatos érdekességekről számolunk be, melyek hűen példázzák az ágazatban végbemenő óriási változást, majd bemutatunk néhány sütőipari berendezést, technológiát, amelyek a pékségek számára is kijelölhetik a sikeres jövő lehetséges útjait.

Csak „vedd le és mehetsz”!

Az elmúlt bő egy évben – az ismert okok miatt – minden eddiginél fontosabbá vált az emberi érintkezések minimalizálása. Ez az igény, no meg a szintén egyre inkább elvárt állandó innováció hívta életre a német REWE szupermarketlánc által tesztelt „Pick&Go” technológiát, melyet a tervek szerint még idén nyáron élesben is bevezetnek egyik kölni áruházukban. A Trigo Visionnel közösen kidolgozott megoldás lényege, hogy a vevők a telefonjukra telepített alkalmazás segítségével „jelentkezhetnek be” a boltba, magukhoz vehetik a kiválasztott termékeket, majd egyszerűen kisétálhatnak, a náluk lévő tételek ára pedig automatikusan levonásra kerül a számlájukról. Ennek hátterét többek közt intelligens kamerák és súlyérzékelővel ellátott polcok adják, így a rendszer pontosan tudja, mit emeltünk le.

Mindez nem újkeletű kísérlet az ágazatban, az Amazon például személyzet nélküli áruházakat is nyitott már az általuk „Just Walk Out”-nak nevezett rendszerre alapozva. Iparági szakértők szerint a teljes mértékben automatizált boltok kora Magyarországon is közelebb lehet, mint azt sokan gondolnák, és még ha mindez egy sütőipari cég vagy pékség számára kissé távolinak is tűnik, annyi biztos, hogy a lehető legsokszínűbb vásárlási és fizetési lehetőségek biztosítása hamarosan a versenyelőny egyik legfőbb tényezőjévé válhat.

Mélyhűtött áru a csomagpontról

Akadnak persze, akik egyáltalán nem akarnak boltokat útba ejteni – számukra a Jordao nevű portugál cég innovációja hozhat áttörést az élelmiszervásárlásban. A „Click&Collect” eszközök a hazánkban is egyre elterjedtebb csomagautomatákra hasonlítanak – azonban kialakításuknak köszönhetően mélyhűtött árut is el lehet helyezni bennük. A gyártó szerint a „szekrények” akár -18 Celsius-fokos hőmérsékletet is tudnak tartani, így alaposan kiszélesíthetik azoknak a termékeknek a körét, melyet az ember online megrendel, hogy aztán hazafelé menet gyorsan be is gyűjtse. Érdekes lesz figyelni a technológia további karrierjét, főként, hogy az elősütött, fagyasztott termékek mostanság a pékiparban is egyre gyakrabban kerülnek előtérbe.

Jön az elősütött, fagyasztott, csomagolt pékáruk aranykora!

A gyorsuló ütemben változó fogyasztási szokások – melyekről legutóbbi cikkünkben a Magyar Pékszövetség elnökének nyilatkozata nyomán már írtunk – miatt ugyanis fellendülésben vannak azok a „félkész” pékáruk is, melyek az otthoni mélyhűtőkben akár hónapokig is eltarthatók, majd egy rövid melegítés után kiváló minőségben, gyorsan fogyaszthatók. Erre a trendre pedig a nagy mennyiségeket előállító, ipari zsemlegyártó gépekkel felszerelt sütödéknek is érdemes reagálniuk – az ehhez szükséges technológiai beruházásokhoz pedig a Kogép sütőipari berendezései jelenthetik a legjobb kiindulópontot.

Sütőipari kemencéink sorában számos olyan gépet kínálunk, legyen az alagútkemence vagy forgóállványos látványkemence, mely többek közt szabályozhatósága és precizitása révén tökéletesen alkalmas arra, hogy a termékeket a kívánatos, kb. 80-85%-os állapotig süsse. Ekkor már kialakul a pékáru szerkezete, térfogata, a majdani vevő pedig odahaza utolsó simításként ehhez kvázi a „színt” adja majd hozzá.

Az elősütött termékeket különböző, korszerű hűtéstechnikai berendezésekkel „sokkolhatjuk”. A Kogép kínálatában ilyen téren is mindenki megtalálhatja kapacitástól függően a számára ideális sütőipari gépet, legyen az mechanikus sokkoló, akár többkocsis kivitelben, vagy épp spirálfagyasztó. Az elősütés és a gyorsfagyasztás után pedig már „csak” a csomagolás van hátra. Arról, hogy miért különösen időszerű most sütőipari csomagolóberendezésekbe fektetni, korábban már ejtettünk szót, így ezúttal csak jeleznénk, hogy az általunk biztosított csomagológépekkel, melyek sorában olyan neves gyártók pékipari berendezéseit találjuk, mint az Ilapak vagy a GHD Hartmann, széles skálán mozogva (akár 5-40 darab/csomag) lehet hatékonyan tasakokba rendezni termékeinket.

A vásárlók és ezzel párhuzamosan a kereskedők igényei tehát rohamos átalakulásban vannak, aki pedig szeretne ezzel lépést tartani, az a Kogép által forgalmazott berendezésekre és cégünk szakértelmére, megbízható szervizhátterére mindig számíthat a sütőipar teljes palettáján.