Mit tanulhatunk a legjobb kenyerek készítőitől?

Nyíregyházától Budapesten át Ásványráróig számos pékség kínálatába bekerültek a 2021-es Szent István-napi Kenyérverseny győztes péktermékei. És bár magára a nagy bejelentésre természetesen már augusztusban, az Új Kenyér havában sor került, még most is érdemes megvizsgálni, mit üzennek az eredmények az ország valamennyi sütödéje számára.

A Magyar Pékszövetség immár tizedik alkalommal rendezte meg a rangos szakmai versenyt, a szervezők által kiadott sajtóközleményből pedig kiderül: nemcsak a nyertes termékek, de lényegében az összes benevezett kenyér jól mutatja, milyen jelentős átalakuláson megy át napjainkban a hazai pékségek világa. A díjazott pékáruk hűen tükrözik a jelenlegi fogyasztói trendeket, egy fejlődni kívánó sütőipari vállalkozásnak így magukon a termékeken kívül az azokat megálmodó pékségek filozófiájából, stratégiájából is érdemes lehet ötleteket merítenie.

A modernizáció nem jelenti a hagyományok feladását

Az Ország Kenyere címet 2021-ben a solymári Hel Pékség nyerte el, a „Solymár gyöngye” fantázianevű „pályaművel”. A cég ezzel felettébb jó mérleget tudhat magáénak, hiszen tavaly indultak először a Szent István-napi Kenyérversenyen, amikor is az Innovatív kategória 1. helyét zsebelték be, most pedig a legnagyobb figyelemmel kísért vetélkedésben találta legjobbnak őket a szakmai zsűri.

Ahogy azt Szász Krisztián tulajdonos a sajtónak elárulta, egy évvel ezelőtt főként azért indultak el, mert egy XXI. századi elvárásoknak megfelelően felszerelt üzemmel bővültek, és be akarták bizonyítani, hogy ebben a modern közegben is lehet hosszú érésű, kovásszal készülő, csúcsminőségű kenyeret készíteni. Mint elárulták, az idei győztes péktermékük 72 órás, rozslisztről indított kovásszal készül, amibe csak a dagasztásnál került némi élesztő.

Arra, hogy a hagyományos kenyérsütés és a korszerű berendezések kéz a kézben is járhatnak, mi a Kogépnél is számtalan kiváló példát ismerünk. Nem véletlen, hogy a sütőipari gépek specialistájaként az otthon sütők és a pékek nívós kovászoskenyér-versenyére, a Kenyérlelke Fesztiválra is évről évre mi biztosítjuk a csúcskategóriás kemencéket, legutóbb például az idehaza kizárólag általunk forgalmazott német Wachtel egyik Piccolo típusú elektromos etázskemencéjét.

Minden téren innovációra van szükség!

Már maga a tény, hogy a szóban forgó verseny szervezői egy ideje úgy döntöttek, hogy külön kategóriát indítanak az innovatív kenyerek számára, jól mutatja a vásárlói igények villámgyors változását. A Magyar Pékszövetség tájékoztatása szerint ebben a megmérettetésben idén főként a technológiai bravúrokra és az egészségtudatos péktermékek megalkotására koncentráltak a nevezők. Egyaránt olyan kihívások ezek, amelyekre, ha reagálni akar egy pékség, és közben a minőség terén sem akar kompromisszumot kötni, akkor az elsőosztályú alapanyagok mellett az azokhoz méltó technológiai háttérre is szüksége van. Ennek biztosításában, valamint a mindenre kiterjedő szakmai támogatásban kész segíteni a Kogép, a sütőipari berendezések szakértője.

Ami az Innovatív kategória győztesét illeti, ezúttal a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyerét találták a legjobbnak az ítészek, amely a cég egyik tulajdonosának, Lovas Józsefnek a szavai szerint egy francia jellegű, vadkovászos kenyér, és kétévnyi kísérletezés eredménye. A Fejedelmi Pékségnél is gondosan ügyelnek a technológiai beruházásokra, a győztes pékáruk a Kogép által szállított holland iceCool kelesztéskésleltetőben fejlődnek és a szintén általunk biztosított német WP Matador kemencékben sülnek. A tiszakécskei cég egyébként sem „megy a szomszédba” az innovációért, tavaly tavasszal nyitották meg ugyanis Magyarország legelső „drive-thru rendszerben” is működő pékségét.

A sikerrecept adott

Ebből is látszik, hogy legyen szó a működési modellről (lásd még, házhoz szállítás térnyerése), a termékpaletta átalakításáról vagy épp a géppark fejlesztéséről, a jó ötletek és a merész lépések gyakran vezetnek sikerre a sütőiparban is – főként, ha egy megbízható partner is társul hozzájuk. A Kogép csapata bátran ajánlja a fogyasztói trendek változásával lépést tartani igyekvő pékségek figyelmébe korszerű berendezéseit, legyen szó sütőipari kemencékről vagy épp a hatékonyságot fokozó WP gyártmányú félautomata vetőrendszerről. Fontos ráadásul, hogy komplex megoldásaink a nagyobb üzemek mellett a vállalkozó szellemű, kisebb, induló pékségek számára is elérhetőek, a kemencék mellett a dagasztógépek terén is.

Büszkék vagyunk arra, hogy a fentebb említett Szent István-napi Kenyérverseny döntősei és díjazottjai között számos olyan pékség van, amely referenciáink sorában is megtalálható. Bízunk benne, hogy több évtizedes szakértelmünkkel és teljes körű szolgáltatásunkkal a jövőben is jó pár sikertörténet részesei lehetünk majd!

Fotó forrása: Pékszövetség Facebook oldal